Pengikut

Ahad, Februari 27, 2011

Salsilah Keturunan

 
    Bismillah wal Alhamdulillah..... Tiba-tiba rasa terpanggil untuk menulis mengenai keturunan. Mungkin suatu hari nanti ia akan menjadi tatapan untuk anak-anak atau sekurangnya waris-waros suatu hari nanti. Sudah menjadi satu tradisi orang melayu untuk tidak mengambil berat mengenai keturunanya bahkan raja-raja melayu pun masih tidak mempunyai satu asal usul yang jelas sehingga keturunan raja-raja disabitkan dengan iskandar zulkarnain dan sebelum itu keturunan dewa. Berbanding dengan orang arab dan cina kita adalah ketinggalan dalam perkara ini.
   Oleh itu saya secara peribadi terpanggil untuk menulis sedikit sebanyak yang diketahui mengenai keturunan sya sendiri. Ayah saya telah meninggal sejak saya berumur 4 tahun dan secara peribadi saya sendiri tidak mengenali keluarga sebelah ayah dan hanya keluarga sebelah ibu sahaja yang lebih diingati.
    Ayah saya memiliki beberapa orang adik beradik,yang saya masih ingat ialah Cg Yahya dan Pokteh Latif  seorang lagi yang sudah tidak saya ingati namanya. Ayah saya berasal daripada kampung Tasik Pauh Pasir Puteh Kelantan. Beliau memiliki seramai 3 orang isteri yang saya tahu hanyalah nama samarannya iaitu Bedoh,Makdo Lumat dan eshah iaitu ibu saya sendiri. Dengan Makdo Lumat ayah saya tidak memiliki anak namun mempunyai seorang anak angkat yang bernama Azmi. Dengan Isteri keduanya ayah saya memiliki 2 orang anak iaitu Nik Leh dan Hasnah. Dengan isterinya yang ketiga iaitu eshah yang merupakan ibu saya memiliki 9 orang anak iaitu shaari,manan,abu hamdan,suriawati,othman,alias,fauzi,abdullah,dan seorang lagi pokyi yang saya sendiri tidak ingat nama sebenarnya. Mengenai keturunan ayah saya,saya sendiri tidak tahu yang diketahui oleh saya iailah nama datuk saya iaitu Awang. Ayah saya meninggal pada 18 okt 1993 kerana sakit tua. Saya secara peribadi tidak mengenali wajahnya dan hanya beberapa peristiwa sahaja yang masih ada bayangan pada saya. Kebanyakan cerita mengenainya adalah melalui penceritaan ibu saya. Menurut ibu saya ayah saya merupakan seorang yang tinggi namun masih tidak mampu menandingi ketinggian datuk sebelah ibu saya... Ayah saya merupakan peneroka asli kg Alor Bujuk bersama dengan seorang lagi adik beradiknya.
    Ibu saya hanya memiliki 3 orang adik beradik iaitu jaafar dan rokiah. Datuk sebelah ibu saya saya bernama mohd noor tapi lebih dikenali sebagai merah kerana wajahnya akan merah jika terkena panas. Datuk saya itu berkahwin 2 iaitu dengan nenek saya limah dan seorang lagi dikenali sebagai Mok Long. Dengan Mok Long beliau dikurniakan beberpa orang anak dan saya tidak pasti mengenainya. Datuk saya merupakan seorang bomoh kg dan disegani di kg tersebut. Ibu saya mula berkahwin semasa umur 13 tahun dengan Mustapha namun bercerai,kemudian berkahwin dengan Awang dan dikurniakan dengan 2 orang anak iaitu Yusuf dan Rokiah. Kemudian barulah berkahwin dengan ayah saya. Semasa darjah 3 .ibu saya berkahwin lagi dengan seorang yang bernama Jusoh bin Daud seorang imam di kg. 
   Sehingga silsalah ini ditulis saya tidak pasti berapa orang cucu saya tetapi ibu saya memiliki seorang cicit pada usia 64 tahun dan cucunya seorang lagi akan melangsungkan perkhwinan dalam masa yang terdekat. Seorang cucunya telah meninggal dunia ketika kecil kerana penyakit jantung.... Wallahu'alam...

Tiada ulasan:

The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters