Pengikut

Jumaat, April 08, 2011Negara didunia digolongkan kepada tiga golongan iaitu negara Dunia Pertama,Dunia Kedua dan negara Dunia Ketiga. Negara dunia pertama merujuk kepada negara-negara yang sudah mencapai kemajuan dalam pelbagai bidang contohnya Jepun,Amerika Syarikat,dan beberapa negara Eropah. Negara Dunia kedua pula merujuk kepada blok Komunis seperti China, Cuba,Vietnam dan juga Korea Utara manakala Dunia ketiga pula merujuk kepada negara yang sedang membangun/mundur seperti Malaysia dan sebagainya. 
Negara Dunia pertama atau negara maju ini adalah negara yang bertindak mengeluarkan barang atau sekarang ini  lebih kepada pengeluaran buah fikiran. Sedangkan pengeluaran terhadap buah fikiran itu dilakukan di negara-negara Dunia Kedua dan Dunia Ketiga atau negara semi-pengguna dan negara Pengguna. Ini kerana eropah sudah lama mengalami keadaan pencemaran akibat daripada perindustrian. Oleh itu mereka mencara satu tempat yang jauh daripada eropah untuk melonggokkan pencemaran tersebut dan negara yang menjadi mangsa adalah negara Dunia Kedua dan ketiga. Bagi masyakat kita, jika ada kilang BMW atau kilang Mercedes itu adalah membanggakan sedangkan di negara barat ia sesuatu yang tidak membanggakan langsung kerana mereka sudah meninggalkan mentaliti yang sekarang ini dipakai oleh negara dunia kedua dan ketiga sejak lama dulu. 
Jika dinegara Asia,kereta merupakan perkara/barang/harta yang paling bernilai sehinggakan Sultan Brunie memiliki beratus buah kereta,tetapi dieropah kereta adalah sampah bagi masyarakat mereka. Jika kita melihat kereta yang hebat-hebat di eropah kebanyakan adalah milik masyarakat Asia seperti orang Arab. Bagi masyarakat yang mempunyai minda kelas pertama,seperti Jepun dan U.K pengangkutan awam adalah pilihan utama kerana mereka melihat beberapa kesan yang mungkin berlaku jika semua warganya memiliki kereta. Tahukah anda bahawa di U.K harga sebuah kereta yang disini mencecah 70-80 ribu yang second hand disana hanya boleh dibeli dengan harga 50 pound sahaja. Kereta amat tidak  bernilai di eropah dan negara minda kelas pertama tetapi amat berharga kepada negara yang memiliki minda kelas ketiga. Banyangkan di Jepun,kereta mereka hanya boleh berada di atas jalan hanya selama 5 tahun sahaja selepas itu akan dipotong. Oleh itu, kebanyakan masyarakat Jepun akan menjual kereta mereka dalam jangka waktu 3-4 tahun dan kereta yang sudah mereka gunakan itu akan dieksport ke negara ini dengan sedikit pengubahsuaian supaya nampak baru. Sebab itulah kereta luar negara yang kita beli mudah rosak.
Adakah masyarakat Singapura maju?
Maju dalam pentafsiran antarabangsa ialah maju dari segi individu barulah maju dari segi material dan sebagainya. Jika melihat kepada konteks Singapura, kita tidak dapat menafikan kemajuannya dalam konteks material,tetapi jika dilihat daaripada konteks sahsiah mereka amat teruk sehingga diwujudkan pelbagai undang-undang yang tidak perlu untuk mengawal rakyat mereka contohnya undang-undang memakan chew gum. Rakyat Singapura bukanlah rakyat yang berdisiplin,buktinya semasa menaiki jalan raya mereka akan memandu mengikut suka hati sahaja sehingga banyak saman yang dikeluarkan untuk rakyat mereka. Oleh itu,jika mengikut penafsiran antarabangsa Singapura masih tidak layak untuk mendapat gelaran negara maju. Jika dilihat kepada beberapa negara maju contohnya Jepun, rakyat mereka begitu berdisiplin dan menjaga peraturan yang ditetapkan. Di eropah pelbagai undang-undang diwujudkan kebiasaannya untuk mengawal pelancong atau orang asia. Denda melanggar lampu merah di U.k sudah mencecah 2000 pound. 
Seorang sarjana membuat penyelidikan tahap kebiadaban masyarakat. Beberpaa perkara yang diambil kira iaitu telefon diletakkan merata-rata untuk mengesan jika ada yang mencuri, tong sampah ditumbangkan untuk melihat jika ada yang mengangkatnya dan beberapa lagi ujian. Dalam senarai kebiadapan masyarakat ini, negara -negara maju seperti Jepun mendapat kedudukan pertama manakala negara yang memilki kelas pemikiran ketiga menduduki tangga yang terakhir. Malaysia menduduki tangga ke 30 daripada 33. Malulah menjadi rakyat Malaysia yang diiktiraf sebagai paling biadap.
Jika kita mahu mencapai taraf negara maju seperti yang dilaungkan oleh kerajaan,perkara yang pertama ialah kita perlu mengubah minda kita untuk mencapai taraf ketamadunan yang lebih terkehadapan. Jika secara materialnya maju tetapi pemikiran dan sahsiah teruk maka kita masih tidak layak untuk mendapat gelaran negara maju.

The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters