Pengikut

Ahad, Februari 27, 2011

Mengenai Habib Salim Asy-Syathiri


                                                           
   Habib Salim bin 'Abdullah bin 'Umar asy-Syathiri dilahirkan di Kota Tarim, Hadhramaut pada tahun 1359H. Ayahanda beliau, Habib 'Abdullah adalah pendiri Rubath Tarim yang telah melahirkan ribuan ulama dan santri dari segenap pelosok dunia Islam. Beliau terkenal sebagai seorang ulama yang sholih. Bonda Habib Salim, Syarifah Ruqayyah binti Muhammad bin Hasan Mawla Aidid, adalah seorang wanita yang sholihah yang gemar beruzlah untuk beribadah kepada Allah.
    Tatkala berusia 3 tahun, Habib Salim menjadi yatim dengan pemergian ayahanda beliau ke Rahmatullah. Namun asuhan dan didikan agamanya tidak pernah terabai, belum pun genap umurnya 11 tahun beliau sudah hafal al-Quran. Beliau telah menimba berbagai ilmu pengetahuan dari sekitar 80 orang ulama-ulama besar Hadhramaut dan Haramain, antara guru beliau adalah:-
1.     Habib Muhammad al-Mahdi;
2.     Habib Abu Bakar;
3.     Habib Hasan bin 'Abdullah asy-Syathiri;
4.     Habib 'Alwi bin Syihabuddin;
5.     Habib Ja'far bin Ahmad al-'Aydrus;
6.     Habib 'Alwi bin 'Abbas al-Maliki al-Hasani;
7.     Syaikh Hasan bin Muhammad Masyath;
8.     Syaikh 'Abdullah Sa`id al-Lahji asy-Syafi`i;
9.     Habib Hasan bin Muhammad Fad`aq;
10. Syaikh Hasan bin Sa`id.
    Sekembalinya beliau ke Yaman, beliau telah menggunakan masanya untuk berdakwah dan menyebar ilmu. Beliau pernah tinggal 15 tahun di Kota Aden dan menjadi guru dan khatib di Masjid Habib Abu Bakar al-'Adni bin 'Abdullah al-Aydrus. Pada tahun 1403, atas permintaan Habib Zain bin Ibrahim Bin Smith dan Habib Muhammad al-Haddar, beliau bermukim di Kota Madinah dan mengasuh Rubath al-Jufri.
~Biodata ini adalah yang dikutip oleh pengarang lama dulu dan pengarang sendiri tidak mengetahui dari blog mana ia dikutip~
    Telah banyak santri yang mengambil manfaat dari kedalaman ilmu beliau. Beliau dikenali memiliki keikhlasan yang tinggi, akhlak yang mulia serta sentiasa menjaga sunnah Junjungan Nabi s.a.w. Dakwah dan menyebarkan ilmu tidak menghalang dirinya untuk memperbanyakkan ibadah-ibadah khususiyyah seperti sholat-sholat sunnat. Setiap Ramadhan, beliau menambah sembahyang malamnya sehingga 100 rakaat setiap malam.
Kini Habib Salim mengabdikan dirinya untuk mengasuh Rubath Tarim yang mempunyai sekitar 500 orang santri dari berbagai negara termasuklah Malaysia. Selain itu, beliau tetap melakukan rehlah dakwah ke berbagai pelosok dunia Islam. Mudah-mudahan Allah memberi kesihatan yang sempurna serta melanjutkan usia ulama yang digelar sebagai "Sulthanul 'Ilmi" ini demi manfaat agama dan umat. Allahumma aamiin.


Salsilah Keturunan

 
    Bismillah wal Alhamdulillah..... Tiba-tiba rasa terpanggil untuk menulis mengenai keturunan. Mungkin suatu hari nanti ia akan menjadi tatapan untuk anak-anak atau sekurangnya waris-waros suatu hari nanti. Sudah menjadi satu tradisi orang melayu untuk tidak mengambil berat mengenai keturunanya bahkan raja-raja melayu pun masih tidak mempunyai satu asal usul yang jelas sehingga keturunan raja-raja disabitkan dengan iskandar zulkarnain dan sebelum itu keturunan dewa. Berbanding dengan orang arab dan cina kita adalah ketinggalan dalam perkara ini.
   Oleh itu saya secara peribadi terpanggil untuk menulis sedikit sebanyak yang diketahui mengenai keturunan sya sendiri. Ayah saya telah meninggal sejak saya berumur 4 tahun dan secara peribadi saya sendiri tidak mengenali keluarga sebelah ayah dan hanya keluarga sebelah ibu sahaja yang lebih diingati.
    Ayah saya memiliki beberapa orang adik beradik,yang saya masih ingat ialah Cg Yahya dan Pokteh Latif  seorang lagi yang sudah tidak saya ingati namanya. Ayah saya berasal daripada kampung Tasik Pauh Pasir Puteh Kelantan. Beliau memiliki seramai 3 orang isteri yang saya tahu hanyalah nama samarannya iaitu Bedoh,Makdo Lumat dan eshah iaitu ibu saya sendiri. Dengan Makdo Lumat ayah saya tidak memiliki anak namun mempunyai seorang anak angkat yang bernama Azmi. Dengan Isteri keduanya ayah saya memiliki 2 orang anak iaitu Nik Leh dan Hasnah. Dengan isterinya yang ketiga iaitu eshah yang merupakan ibu saya memiliki 9 orang anak iaitu shaari,manan,abu hamdan,suriawati,othman,alias,fauzi,abdullah,dan seorang lagi pokyi yang saya sendiri tidak ingat nama sebenarnya. Mengenai keturunan ayah saya,saya sendiri tidak tahu yang diketahui oleh saya iailah nama datuk saya iaitu Awang. Ayah saya meninggal pada 18 okt 1993 kerana sakit tua. Saya secara peribadi tidak mengenali wajahnya dan hanya beberapa peristiwa sahaja yang masih ada bayangan pada saya. Kebanyakan cerita mengenainya adalah melalui penceritaan ibu saya. Menurut ibu saya ayah saya merupakan seorang yang tinggi namun masih tidak mampu menandingi ketinggian datuk sebelah ibu saya... Ayah saya merupakan peneroka asli kg Alor Bujuk bersama dengan seorang lagi adik beradiknya.
    Ibu saya hanya memiliki 3 orang adik beradik iaitu jaafar dan rokiah. Datuk sebelah ibu saya saya bernama mohd noor tapi lebih dikenali sebagai merah kerana wajahnya akan merah jika terkena panas. Datuk saya itu berkahwin 2 iaitu dengan nenek saya limah dan seorang lagi dikenali sebagai Mok Long. Dengan Mok Long beliau dikurniakan beberpa orang anak dan saya tidak pasti mengenainya. Datuk saya merupakan seorang bomoh kg dan disegani di kg tersebut. Ibu saya mula berkahwin semasa umur 13 tahun dengan Mustapha namun bercerai,kemudian berkahwin dengan Awang dan dikurniakan dengan 2 orang anak iaitu Yusuf dan Rokiah. Kemudian barulah berkahwin dengan ayah saya. Semasa darjah 3 .ibu saya berkahwin lagi dengan seorang yang bernama Jusoh bin Daud seorang imam di kg. 
   Sehingga silsalah ini ditulis saya tidak pasti berapa orang cucu saya tetapi ibu saya memiliki seorang cicit pada usia 64 tahun dan cucunya seorang lagi akan melangsungkan perkhwinan dalam masa yang terdekat. Seorang cucunya telah meninggal dunia ketika kecil kerana penyakit jantung.... Wallahu'alam...
The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters