Pengikut

Khamis, April 26, 2012

Parti Punjabi Malaysia ( PPM )Perhimpunan Dwi Tahunan PPM
Parti  Punjabi Malaysia telah ditubuhkan pada tahun 1986 namun hanya dapat didaftarkan dengan Pejabat Pendaftar Pertubuhan pada tahun 2003. Sebagaimana namanya, parti telah memperjuangkan kepentingan kelompok Sikh dari kaum Punjabi di Malaysia. Disebabkan orang Sikh di Malaysia kecil dari segi bilangan dan kebanyakan daripada mereka menyertai parti politik lain, maka parti ini dilihat sebagai sebuah parti yang tidak popular di Malaysia. Parti ini mahu menarik golongan muda Sikh Punjab untuk menyertainya terutamanya golongan professional muda. Namun parti ini bukanlah parti yang menjadi pilihan kaum Sikh kerana sentiment yang bermain dalam masyarakat kaum itu yang mengaggap bahawa parti ini kecil dan lemah. Kelemahan ini mungkin berlaku disebabkan kurangnya minat orang Punjab untuk menyertai parti ini berbanding dengan parti lainnya samada Barisan Nasional seperti Gerakan atau PPP ataupun Pakatan Rakyat terutamanya Parti Keadilan Rakyat dan DAP. Kemungkinan kedua ialah keranan kegagalan parti ini untuk menyertai Barisan Nasional sehingga dianggap parti nyamuk yang tidak akan membawa kejayaan jika menyertainya. Untuk rekod, sehingga tahun 2010, Parti Punjabi Malaysia telah menghantar sebanyak 6 permohonan untuk menyertai Barisan Nasional.
Walaupun parti ini merupakan sebuah parti pembangkang yang kecil, namun pada dasarnya parti ini menyokong dasar Barisan Nasional dan berharap akan menyertainya suatu hari nanti. Namun permintaan parti yang berjumlah 3000 orang ahli itu telah disekat daripada menyertai BN oleh MIC kerana dikatakan parti ini mempunyai pengikut yang sedikit. MIC mempunyai rekod menyekat parti dari bangsa India untuk menyertai Barisan Nasional. Ini adalah gambaran yang diberikan oleh Dr Susheel Kaur mengenai kegagalan parti itu untuk menyertai Barisan Nasional. Untuk pengetahuan, terdapat kira-kira 130,000 orang Sikh di Malaysia dan angka 3000 itu hanya mewakili sebanyak 5% sahaja masyarakat Sikh Malaysia.
Parti itu sekarang ini dipimpin oleh wanita iaitu Dr Susheel Kaul yang berumur 61 tahun. Beliau telah dipilih oleh 50 orang perwakilan dalam perhimpunan dwi-tahunan parti tersebut. Parti ini telah menjadi seolah-olah parti milik keluarga apabila kedudukan pengerusi parti ini banyak berlegar dalam keluarga beliau sahaja. Parti sendiripun telah diasaskan oleh bapa beliau iaitu Jeswant Singh dan sebelum itu, parti ini telah dipimpin oleh sepupunya Datuk Gurdeep Perkash Singh. Sebelum ini, beliau telah menduduki kerusi Setiausaha Agung selama 10 tahun.


Perkembangan Politik Islam di India


Gambar Hiasan

Umat Islam dan Umat Hindu di India walaupun daripada ras dan kaum yang sama namun mereka telah menganggap bahawa mereka daripada dua ras yang berlainan. Kesatuan berdasarkan bangsa kaum tidak wujud disini tetapi yang wujudnya ialah kesatuan agama. Mereka menganggap mereka daripada dua kaum iaitu kaum Islam dan kaum Hindu. Perbezaan mereka ialah daripada segi pertuturan bahasa ( Islam menganggap bahasa Urdu sebagai bahasa nasional mereka manakala masyarakat Hindu pula menganggap bahasa Hindi sebagai bahasa mereka ). Apabila umat Islam kehilangan kuasa sehingga bahasa kerajaan Islam iaitu Urdu mula dipinggirkan oleh British dan mula menggunakan bahasa Hindi sebagai bahasa kerajaan, ini telah menimbulkan kebimbingan dalam kalangan masyarakat Islam yang sudah sedia terpinggir itu. Dalam kekalutan ini, umat Islam telah menubuhkan Liga Muslim yang menjadi asas kepada nasionalis Islam di India.
Sebelum kewujudan Liga Muslim, kebanyakan orang Islam berjuang hak mereka melalui Parti Kogress Kebangsaan India ( INC ) yang telah ditubuhkan pada abad yang ke-19 lagi. Parti ini menjadi parti yang besar dalam negara India yang dianggotai oleh bukan hanya masyarakat Hindu tetapi juga masyarakat Islam. Pada tahun 1906, pelajar-pelajar daripada Universiti Aligarh yang diasaskan oleh Syed Ahmad Khan seorang pemikir Islam telah menubuhkan sebuah persatuan orang Islam iaitu Liga Muslim. Namun persatuan ini hanya disertai oleh kelompok elit Islam iaitu golongan Islam yang kaya dan mengabaikan masyarakat Islam yang miskin. British pernah cuba untuk memisahkan Bengal pada tahun 1905, namun impian ini terpaksa dibatalkan apabila masyarakat Hindu di Bengal yang terdiri daripada golongan kaya menentang idea ini kerana akan menghilangkan kuasa mereka kerana pemisahan itu mencatatkan penduduk Islam yang menjadi majoriti di Bengal terutamanya dikawasan utara Bengal. Jika pemisahan Bengal ini, berjaya nescaya umat Islam India akan mendapat sebuah negara sendiri sebagaimana semasa zaman kerajaan-kerajaan Islam di India.
Peranan Liga Muslim yang bersifat elit ini berakhir apabila dipimpin oleh Muhammad Ali Jinnah. Di India pada masa itu, kawasan yang mempunyai penduduk majoriti ialah Sind, Bengal dan Punjab. Namun pada pilihanraya 1937, Liga Muslim telah mengalami kekalahan yang teruk dikawasan penduduk majoriti Islam itu sendiri. Parti Kogres Nasional India dan juga parti Nasional yang lainnya telah mendapat tempat dihati penduduk India. Liga Muslim dianggap sebagai parti nyamuk dan perbincangan tentang masyarakat Islam tidak dilakukan melalui pertubuhan ini. Melihat perkara ini, Liga Muslim dibawah Muhammad Ali Jinnah merasa perlu dibuat sesuatu supaya Liga Muslim mendapat tempat dihati rakyat. Oleh itu, Muhammad Ali Jinnah telah mendesak parti Islam di kawasan majoriti Islam terutamnya bernaung dibawah liga Muslim. Liga Muslim juga mula melakukan propaganda dengan mengatakan Kogress Kebangsaan India sebagai parti Hindu yang hanya memperjuangkan masyarakat Hindu dengan mengabaikan masyarakat Islam. Propaganda yang dimainkan oleh Liga Muslim ini telah berjaya menarik umat Islam India untuk menyokong Liga Muslim. INni dibuktikan pada pilihanraya 1946 apabila Liga Muslim menang dikawasan penduduk majoriti Muslim. 
Teori Dua Bangsa ialah teori yang mula-mula diperkenalkan oleh Syed Ahmad Khan, walaupun teori ini tidak lah sebuah teori semasa Syed Ahmad Khan menyebutnya namun butir-butir mengenai teori ini secara tidak langsung telah diperkenalkan oleh beliau. Teori Dua Bangsa sebagaimana yang kita fahami pada hari ini telah dilengkapkan oleh seorang lagi pemikir Islam India iaitu Muhammad Iqbal. Beliau menuntut sebuah negara Islam yang terpisah daripada pengaruh kerajaan Hindu kerana pada beliau bangsa Hindu dan Islam merupakan sesuatu yang berbeza dan seharusnya tidak boleh ada 2 bangsa dalam satu negara. Benih-benih kewujudan Pakistan telah bermula. Semasa persidangan Liga Muslim di Lahore, Muhammad Ali Jinnah sebagai peminpin Liga Islam telah menyatakan bahawa perlu diwujudkan sebuah negara Islam untuk Umat Islam di India. 
Antara sebab kenapa British meluluskan pembentukan Pakistan ialah kerana perbalahan Komunal antara Hindu dan Islam yang semakin memuncak. Di kawasan Islam seperti di Bengal telah mencatatkan angka korban seramai 4000 orang dan 10,000 yang lain cedera. Untuk menyelesaikan masalah ini, British merasakan bahawa perlu diwujudkan sebuah lagi negara untuk masyarakat Islam. Selain itu, sebab kewujudan Pakistan ialah sebagai tanda terima kasih kepada Liga Muslim kerana menyokong British semasa British mengalami zaman kesukaran semasa perang Dunia kedua. Semasa perang ini, INC telah mengambil langkah tidak bekerjasama dengan British dan menjalankan kempen " Gerakan Meninggalkan India". Ini dirasakan kerana pada hemat INC , jika tiada British di India maka Jepun tidak akan menyerang dan jika Jepun menyerang India, penduduk India sendiri boleh mempertahankan India. Kesannya, Jawahalal Nehru, Mahatma Ghandi dan 20,000 pengikut INC telah dipenjaran oleh British. Liga Muslim pula mengambil langkah bekerjasama dengan British kerana merasakan hanya British sahaja yang boleh membantu menubuhkan sebuah negara Islam iaitu Pakistan sekaligus merialisasikan teori dua bangsa. 
Draf kemerdekaan Pakistan telah diwujudkan pada April 1947 dan pada Jun 1947 draf itu telah diluluskan . Pakistan telah merdeka pada 14 Ogos 1947 dan menariknya India telah merdeka sehari selepas Pakistan dan lebih menarik, kemerdekaan India diistiharkan pada waktu malam kerana pada pandangan kosmo masyarakat Hindu bahawa alamat tidak baik jika mengistiharkan kemerdekaan pada siang hari. 
Kewudujan Pakistan Barat dan Timur ( Bangladesh ) telah meyaksikan penghijrahan berjuta-juta penduduk. Masyarakat Islam di India berpindah ke wilayah Pakistan dan penduduk Hindu dan Sikh berpindah ke wilayah India. Dalam penghijrahan ini kira-kira seramai 200,000 penduduk muslim telah mati dibunuh oleh pengganas Hindu termasuklah tentera India..

The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters