Pengikut

Selasa, Januari 26, 2010

RAPAT UMUM MAHASISWA PENDIDIK

    Sekitar jam 1100 malam tadi turut diadakan rapat umum di KAB dan Khar selepas rapat umum oleh pimpinan bitara.Semasa rapat umum di KAB berlaku sedikit konfrantasi oleh pihak lawan dengan membunyikan enjin motor.Namun konfrantasi itu tidak di layan oleh pihak mahasiswa pendidik.Kehadiran di Khar agak kurang berbanding semasa rapat umum pimpinan bitara mungkin di sebabkan rapat umum di adakan agak lewat.

Calon umum mewakili mahasiswa pendidik Nik Azrul.Yang sedang menyampaikan ucapannya.Sorak sorai agak kurang berbanding semasa rapat umum pimpinan bitara mungkin disebabkan menjaga adab.Laungan takbir bergema begitu juga dengan laungan mahasiswa pendidik.

Calon umum,Mohd Zahar.
Walaupun mahasiswa pendidik kali ini menghantar calon yang agak seikit namun gerak kerjanya agak kuat walaupun mengetahui hakikat tidak mampu menguasai MPP.Kekurangan calon yang dihantar bukan sahaja dikesali oleh mahasiswa bahkan oleh Alumni Mahasiswa Islam.

Kehadiran ke rapat umum kurang mungkin disebabkan masa kempen yang masih agak lama lagi.Rapat Umum mahasiswa pendididik banyak di hadiri oleh mereka dari Kos Pendidikan Islam.Namun kehadiran dari Program lain juga tidak mengecewakan.

SUASANA DI RAPAT UMUM PIMPINAN BITARA

     Sempena pilihanraya kampus hampir setiap hari terdapat rapat umum samada di khar,KAB,mahupun di bitarasiswa.Walaupun setiap malam pentas di sediakan untuk calon mahupun wakil calon berucap namun malam tadi barulah bermula rapat umum berlangsung dengan adanya calon yang berucap.Setiap ucapan berkisar tentang manifesto yang akan cuba di buat.Ada manifesto yang agak tidak logik di utarakan,memang begitulah sifat bakal setiap YB di Malaysia.Di Khar ucapan di mulai oleh pimpinan bitara kira-kira dalam pukul 1030 malam tadi.


Mohd Faizal calon dari pimpinan bitara.Walaupiun kehadiran tidaklah terlalu ramai namun boleh dikira agak memuaskan.Dan rata-rata yang hadir ialah orang kuat atau mereka yang bersemangat dalam PRK kali ini.

SHAIHA calon dari pimpinan bitara merupakan orang terakhir yang berucap dari pihak pimpinan bitara.Beliau juga merupakan S/U PERMAS.
Priyatharsini calon tunggal dari bukan melayu yang cuba merebut kerusi umum dalam prk kali ini.


Gelagat penyokong pimpinan bitara yang memegang banner.

Pada malam tadi Mahasiswa pendidik membuat rapat umum terlebih dahulu di KAB dan kemudian khar kira-kira jam 11 lebih malam.Calon-calon dari pimpinan bitara hampir kesemuanya menyamppaikan ucapan pada malam itu.


perang poster bermula


    Apabila saja masa berkempen bermula,masing-masing dari kedua belah pihak telah menampal poster dan kain rentang di tempat yang stategik.Walaupun poster dan banner daripada mahasiswa pendidik ( pro kebajikan ) tapi persaingan dilihat masih lago seimbang.Kurangnnya poster dari mahasiswa pendidik ini mungkin disebabkan oleh kurannya calon dari mahasiswa pendidik.Mahasiswa pendidik hanya menghantar 2 orang calon umum sahaja dalam prk ini bagi merebut 5 kerusi umum.Ini juga telah meresahkan sebilangan mahsiswa yang mahu mengundi kerana terpaksa juga mengundi 3 daripada calon pimpinan bitara ( aspirasi ).

Mohd Amin Sidik calon mahasiswa pendidik bagi fakulti bahasa.Perang poster di Khar banyak berlaku di kawasan laluan antara blok kerana ini merupakan kawasan yang paling stategik.

Sebahagian mahasiswa yang memasang banner herwana herman calon bagi mahasiswa pendidik bagi kerusi fakulti.

Banner dari pimpinan bitara ( aspirasi ).Kempen yang agak panjang kira-kira 6 hari mungkin agak menyebabkan persaingan sengit dari segi kempen dan pemasangan poster.Namun pagi hari ini sudah tidak lagi dilihat poster baru yang di tampal di kawasan khar.

Sebilangan muslimat yang dilihat memberi sokongan kepada petugas muslimin yang sedang memasang banner.Jangkamasa kempen kali ini hampir menyamai kempen pilihanraya umum dan ini mungkin satu latihan bagi mahasiswa menghadapi pilihanraya umum yang akan datang.

Calon fakulti sains dan teknologi Herwana Herman ( tengah ) mungkin sedang mengatakan sesuatu. Disisi kananya ialah pelajar UPSI yang sedang menjalani praktikum iaitu kak teh.Kak teh juga datang membantu kempen mahasiswa pendidik.


PRK pada kali ini juga mencatatkan penyertaan seorang dari bangsa india iaitu priyatharsini a/p darmalinggam.Dia juga merupakan calon tunggal bagi masyarakat india yang mewakili pimpinan bitara.

poster yang jatuh berdekatan lif di blok 2.

Eddy Safbree merupakan Presiden Permas ( persatuan sejarah ).Selain eddy,terdapat 2 orang lagi pimpinan permas yang bertanding iaitu naib presiden samuel yang menang tanpa bertanding di kerusi etnik mewakili mahasiswa pendidik,dan juga s/u permas iaitu shiha yang mewakili mahasiswa pendidik.

seorang mahasiswa terpaksa memanjat pagar bagi menggantung banner herwana herman.

Pada kali ini juga kempen turut dibantu juga oleh jmk ( jawatan kuasa mahasiswa kolej ).JMK LPS ( latihan dan pembangunan sahsiah ) semestinya akan membantu calon dari mahasiswa pendidik.Kelihatan bendahari jmk KUO ( kolej ungku omar ).

kelihatan dari jauh jmk lps kolej harun aminurrashid sedang memerhatikan pemasangan banner.

Sebahagian dari 8 orang calon yang bertanding kerusi umum.Nombor 1dan 3 merupakan calon dari mahasiswa pendidik iaitu mohd zahar dan nik azrul.
AKHIR KALAM JANGAN LUPA MEMILH YANG BETUL PADA 28 HARIBULANINI.JANAGN LUPA UNDI   "MAHASISWA PENDIDIK "
The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters