Pengikut

Rabu, Mei 02, 2012

Mujahid Agung: Kisah Seorang Pejuang Kemerdekaan Karya Afifuddin Omar

Kulit Buku
Ni buku kedua Afifuddin Omar keluarkan selepas karyanya yang pertama iaitu Paradok. Buku ini saya telah beli di MPH Book Store di Mid Valley tidak lama dulu. Mungkin kerana minat dengan gaya penulisan beliau yang ringkas tapi berkesan menyebabkan hati ini tergerak untuk membelinya. Tambahan lagi, perasaan ingin tahun mengenai pengalaman beliau dalam kerajaan membuak-buak. Tapi buku ini tidak menceritakan tentang pengalaman beliau dalam kerajaan seperti bukunya yang lepas. Buku Mujahid Agung ini menceritakan pengalaman ayah beliau semasa menjadi exco dalam kerajaan Kedah suatu masa dulu. Buku ini menggambarkan beberapa konflik dalam kerajaan Kedah pada masa itu sehingga berlaku pertembungan antara group Menteri Besar dengan group ayah beliau iaitu Haji Omar. Ayah beliau dan beberapa orang ADUN Kedah yang terdiri daripada Tok Guru-Tok Guru pada masa itu tidak suka dengan pentadbiran Menteri Besar yang banyak melakukan penyelewengan dan maksiat. Antara penyelewengan yang berlaku ialah dalam bidang pembalakan dimana rasuah berleluasa berlaku. Tauke-tauke Cina akan membawa wang rasuah kepada exco yang menjaga bidang perhutanan ini untuk mendapatkan tander. Bahkan semasa Haji Omar memegang exco perhutanan ada Tauke Cina yang cuba merasuah beliau namun ketegasan yang ditunjukkan oleh beliau menyebabkan tiada tauke Cina yang berasa merasuahnya lagi.
Perkara ini menimbulkan ketidakpuasan group Menteri Besar yang mencari hasil dengan jalan penyelewengan ini. Haji Omar akhirnya ditukar kepada portfolio agama. Disini sekali lagi beliau menjadi mangsa kemarahan Menteri Besar sebab meruntuhkan rumah pelacuran di Lorong Pattani atau Lorong Selak Kain. Rumah pelacuran murah tersebut dibina di hadapan Sultan Abdul Hamid Collage. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peristiwa menarik yang diceritakan dalan novel ini, bolehlah dapatkan di pasaran. Pada saya novel yang dihasilkan oleh Afifuddin Omar ini amat menarik untuk dibaca oleh semua peringkat umur. 

7 ulasan:

ulasbuku berkata...

Boleh tuan senaraikan semua karya Afifudin Omar...dengarnya kini ada 5 novel beliau...

Saya ada

a) Dendam (FIXI)
b) Odisi Anak Kampar

HAKIM
http://ulasbuku.blogspot.com/

~ Lelaki ~ berkata...

yg saya ada ialah paradok dan mujahid agung... sekrang ni keluar satu lagi buku baru beliau

rosihan berkata...

dah ada 10 buah buku dah............

comothebat berkata...

Boleh bgtau buku lain?sbb sy mmg mengikuti dia tp x terlalu obses.saya just ade dendam paradoks n odisi anak kmpar je.sy try carik lain tapi xdapat carik.sila bantu.terima kasih in advance.

comothebat berkata...

Boleh bgtau buku lain?sbb sy mmg mengikuti dia tp x terlalu obses.saya just ade dendam paradoks n odisi anak kmpar je.sy try carik lain tapi xdapat carik.sila bantu.terima kasih in advance.

Pak Long berkata...

Saya tertarik dengan buku Odisi Anak Kampar yang menceritakan asal-usul pendudukan Jepun di Malaya akibat dari seorang tauke yang kerjanya mengambil gambar tempat2 yg disinggahi lalu di hantar ke Jepun untuk tujuan penaklukan. Ia samalah dgn Pokemon Go sekarang ni. Hati2lah perancangan penjajah.

Syahid berkata...

https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

Web: almawaddah.info

Salam


Kepada:

 

Redaksi, rektor dan para akademik


Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan

The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters