Pengikut

Rabu, Februari 22, 2012

Akhbar The Malay Mail : Peranan dan Sumbangan


Malaymail adalah sebuah utusan yang diedarkan di Kuala Lumpur. Hari pertama pengedaran akhbar ini adalah pada 1 Disember 1896. Ia telah menjadikan The Malaymail sebuah akhbar harian yang julung-julung kalinya diedarkan di Tanah Melayu.
            Akhbar ini adalah sebuah akhbar edisi petang yang mengandungi berita dan perihal yang berlaku di kawasan sekitar Kuala Lumpur.The Malaymail membawa slogan “The Paper That Cares” yang membawa penekanan terhadap kebajikan rakyat pada ketika itu.
           
Semasa pentadbiran Jepun di Tanah Melayu, akhbar  The Malaymail telah ditukar nama kepada Malai Shimbun. Namun, nama Malai Shimbun tidak bertahan lama apabila British berkuasa semula pada 1945, The Malaymail membuat penampilan kembali dengan nama asalnya.
Pada 1990-an, akhbar The Malay Mail lebih berbentuk akhbar yang memaparkan sebahagian besar muka suratnya untuk ruangan iklan.Ia menjadikan reputasi The Malaymail sebagai akhbar iklan paling laris di Malaysia pada masa tersebut. Keadaan ini berlaku sehingga krisis ekonomi pada 1997, akhbar The Star telah mengambil alih reputasi akhbar iklan paling laris kerana memberikan pelbagai kemudahan dan tawaran harga yang lebih menarik dan menyebabkan syarikat-syarikat yang bermasalah pada ketika itu lebih memilih The Star berbanding The Malaymail bagi menempatkan iklan Syarikat mereka.

Matlamat Penubuhan  The Malay Mail
The Malay Mail merupakan akhbar yang ditubuhkan pada tahun 1896. Akhbar The Malay Mail berperanan sebagai alat penyebaran maklumat yang berkesan. Contohnya melalui akhbar The Malay Mail dapat meningkatkan semangat nasionalisme dalam kalangan pembaca dan secara tidak langsung rakyat akan mencari jalan untuk memerdekakan tanah air daripada belenggu penjajahan. Medium akhbar sangat penting dalam membangkitkan semangat nasionalisme dan cintakan tanah air dalam diri pembaca dan masyarakat.
            Selain daripada itu, akhbar The Malay Mail juga telah membuatkan masyarakat berfikir dan dapat menilai sesuatu perkara. Masyarakat mampu menafsir dan menilai sesuatu perkara sama ada betul atau salah dan tidak menerima sesuatu perkara dengan mudah. Contohnya di dalam penulisan akhbar The Malay Mail masyarakat sendiri yang akan menilai perkara yang betul dan perkara yang salah kerana tidak semua yang dicetak dalam akhbar betul sebagai contoh akhbar kerajaan sudah pasti menyorok kesalahan yang dilakukan oleh kerajaan agar tidak diketahui umum dan menjaga nama baik kerajaan.
            Seterusnya, setiap orang mempunyai hak untuk mencari kebenaran. Melalui akhbar pelbagai berita boleh dibaca dan diketahui yang merangkumi pelbagai aspek seperti politik, ekonomi, sosial dan sebagainya. Melalui medium akhbar The Malay Mail telah menyampaikan sesuatu kebenaran kepada masyarakat dan perkara yang terkini berlaku pada setiap hari di seluruh Malaysia. Contohnya berita banjir, sukan dan lain-lain.
            Melalui akhbar The Malay Mail juga, masyarakat dapat mengetahui isu-isu semasa dan perkara yang berlaku di dalam dan luar negara. Ini menunjukkan rakyat bukan sahaja peka kepada isu-isu di dalam negara sahaja malah dapat mengikuti perkembangan di negara lain seperti di Thailand. From its early years,‘The Malay Mail' established itself as the newspaper for office workers, urban executives and homemakers who keenly followed developments in the world, the neighbourhoods they lived in, sports, fashion and the retailing industry. Ini menunjukkan hanya golongan tertentu sahaja yang membaca akhbar The Malay Mail seperti suri rumah, pekerja pejabat dan eksekutif di kawasan bandar yang memahami bahasa Inggeris.
At present the paper is widely read in the urban areas around the capital Kuala Lumpur. Akhbar The Malay Mail pada awal penubuhan pada tahun 1896 dibaca secara meluas di kawasan ibu kota Kuala Lumpur kerana dari segi kemudahan dan sistem pendidikan lebih tertumpu di kawasan bandar. Jadi penduduk di kawasan bandar lebih memahami bahasa Inggeris berbanding penduduk di kampung.
            Selanjutnya, melalui akhbar The Malay Mail juga masyarakat juga dapat memaparkan atau memasukkan iklan di dalam akhbar. Contoh iklan yang dipaparkan dalam akhbar The Malay Mail seperti iklan kerja kosong. Melalui cara ini telah memudahkan kerja pihak syarikat dan rakyat yang ingin bekerja juga senang mencari kerja dengan membaca akhbar. Pengaruh pengiklanan amat menarik minat rakyat untuk mencari kerja jika promosi yang dibuat baik.
            Matlamat penubuhan akhbar The Malay Mail yang berikutnya adalah membolehkan rakyat mengetahui hal ehwal politik contohnya pentadbiran negara. Melalui cara ini rakyat dapat tahu cara pentadbiran kerajaan dan cara kerajaan mengurus dan mentadbir negara. Contohnya bajet kerajaan akan memasukkan di dalam akhbar agar rakyat tahu bajet tahunan negara.
            Akhir sekali matlamat penubuhan akhbar The Malay Mail adalah memberikan berita berhubung berita sukan. Contohnya Selangor Golf, The Malay Mail, Rabu, 23 Disember 1896. Rakyat dapat mengetahui berita sukan walaupun berada di negeri lain. Walaupun rakyat pada zaman dahulu tidak secanggih masyarakat sekarang seperti kemudahan astro, internet dan sebagainya, tapi dengan adanya medium akhbar The Malay Mail ini dapat memberikan berita sukan terkini yang sentiasa ditunggu-tunggu oleh peminat sukan tanah air.

Isu- Isu Yang Dimainkan Oleh The Malay Mail
Tidak dapat dinafikan lagi bahawa The Malay Mail merupakan sebuah akhbar yang memainkan peranan yang penting dalam dunia kewartawanan dan dalam melaporkan isu-isu yang berlaku sepanjang sejarah penubuhannya. Pada peringkat awal penubuhannya iaitu pada tahun 1896,kebanyakan berita yang dimuatkan dalam akhbar ini ialah berita yang berlaku di Selangor dan juga Perak termasuklah Kuala Lumpur. Disebabkan The Malay Mail banyak menyiarkan mengenai isu-isu yang berlegar dalam masyarakat sehingga digelar sebagai “The Paper That Care”.
Antara isu yang dimuatkan dalam akhbar The Malay Mail ialah mengenai reka bentuk bendera Malaya. Akhbar Malay Mail memainkan peranan yang penting dalam reka bentuk bendera Malaya pada masa itu. Pada tahun 1949, sebuah jawatankuasa telah ditubuhkan untuk membuat perakuan untuk mereka bentuk bendera Malaya. The Malay Mail telah memainkan peranan penting dalam menyampaikan maklumat kepada masyarakat. Pada 10 Ogos 1949, akbar Malay Mail telah menyiarkan  satu berita tentang penghasilan bendera Persekutuan Tanah Melayu di halaman ke lima. Pada laman tersebut tertulis:
            “The Federation is to have its own flag and members of the public are invited to submit designs. The specification for the design, states an official release, is that it must be simple and should keep to the colours of yellow, red, white and blue with the general design symbolic of the Federation and the unity of the nine States and the two Settlements.
Designers will have until September 10 to put forward their ideas which may include symbols such as a kris, cross krisses, a tiger or a crescent; They should be forwarded to the Clerk of the Council, Council Chambers, Kuala Lumpur.
The following committee will consider the designs submitted: The Chief Secretary, Sir Alex Newboult (chairman), the Menteris Besar of Pahang, Negeri Sembilan, and Johore; His Highness Tengku Yacob ibni Sultan Abdul Hamid and Enche Zainal (Abidin. In the report Abidin was left out) representing the Malay Members of the Legislative Council; The Resident Commissioner, Penang, Mr A. V. Aston, representing the Settlements; Mr H.H. Facer and Mr Yong Shook Lin, representing unofficial members of the Legislative Council.”
Sebanyak 373 reka bentuk telah terlibat dalam pertandingan itu. Tetapi hanya 3 rekabentuk sahaja yang diluluskan untuk dibuat penilaian.  Reka bentuk yang pertama ialah lambang keris bersilang di tengah-tengah dengan dikelilingi oleh 11 bintang pecah lima. Reka bentuk kedua hampir serupa dengan reka bentuk pertama kecuali terdapat 11 bintang pecah lima itu disusun dalam dua bulatan mengelilingi Keris Bersilang tersebut. Bentuk yang ketiga pula mempunyai 11 jalur biru-putih dengan Bulan Bintang berwarna kuning di bahagian tepi kiri. Rajah di bawah adalah imej reka bentuk yang disiarkan di dalam akhbar The Malay Mail dalam hitam dan putih. Kemudian, Majlis Perundangan Persekutuan dan The Malay Mail telah menjemput orang ramai untuk memberikan pendapat mengenai bendera yang telah direka bentuk tersebut. Dan rekaan Mohamad Hamzah yang bekerja sebagai arkitek Jabatan Kerja Raya ( JKR ) Johor telah terpilih.
Beberapa pindaan dan ubah suai yang telah dijalankan tehadap reka bentuk bendera tersebut dengan mendapat perkenan daripada Mesyuarat Majlis Raja-Raja pada 22 dan 23 Februari 1950. Pada 19 April 1950 Majlis Perundangan Persekutuan telah meluluskan usul yang dibentangkan oleh Pemangku Ketua Setiausaha Negara seperti berikut:
"That in the opinion of this Council, the Flag of the Federation of Malaya should be as follows:-
Eleven horizontal stripes alternately red and white in colour, the uppermost stripe being red, having a blue quarter with a cresent and eleven-pointed star in yellow superimposed, the standard size of the flag to be six feet by three feet."


Selepas pendapat diberikan oleh orang ramai,pada 28 November 1949, akhbar The Malay Mail sekali lagi memainkan peranan penting dengan membuat pengumuman mengenai keputusan mengenai pemilihan bendera Malaya tersebut. Corak bendera Malaya yang dipilih tersebut kemudiannya telah diperkenankan oleh King Goerge vi.  Pertama kali Bendera Persekutuan Tanah Melayu dikibarkan ialah dalam majlis menaikkan bendera tersebut yang dianjurkan oleh Pesuruhjaya Tinggi British pada 26 Mei 1950 di perkarangan Istana Sultan Selangor dengan dihadiri oleh D.Y.M.M. Raja-Raja Melayu dan Pegawai-Pegawai King George VI.
Akhbar The Malay Mail banyak melaporkan isu semasa dan juga isu sekitar yang berlaku pada masa itu. Contoh isu yang dilaporkan oleh The Malay Mail ialah penubuhan angkatan Senoi Praaq. Senoi Praaq bermaksud “orang-orang asli yang suka berperang” dalam bahasa Temiar dan Senoi. Pada keluaran 4 March 1959, akhbar The Malay Mail telah melaporkan penubuhan  angkatan bersenjata yang dianggotai oleh orang asli. Lt.Col R.O.D merupakan pengasas kepada angkatan Senoi Praaq. Penubuhan Senoi Praaq bermula apabila seramai 10 orang asli telah ditangkap kerana bekerjasama dengan komunis. Mereka yang ditangkap ini telah dilatih oleh British untuk kembali menentang komunis. Selain isu penting kepada keselamatan negara,The Malay Mail juga melaporkan isu-isu yang dianggap biasa seperti Tunku Abdul Rahman yang melakukan solat Jumaat di Masjid Pudu. Selain itu, The Malay Mail turut tidak ketinggalan untuk melaporkan mengenai perayaan Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu 1957. Berita mengenai pemashyuran Hari Kemerdekaan ini dijadikan muka depan akhbar tersebut dengan tajuk “The Big Moment : Storm clouds roll away as new nation is born
Sepanjang tahun-tahun awal kemerdekaan Tanah Melayu,berita mengenai keselamatan juga turut dimainkan yang biasanya melibatkan kekejaman komunis. Antaranya kes Lim Phang Soon Kow, yang mnjadi tali barut komunis. Lim Phang Soon Kow, sebenarnya adalah anggota kepada Home Guard yang bertindak menjaga keselamatan kampong namun malangnya,tugas yang diberikan itu telah memudahkan lagi Lim Phang Soon Kow membantu komunis untuk menyerang kampung-kampung. Lim Phang Soon Kow telah membunuh beberapa orang anggota Home Guard di Kampung Baru Senai Johor dan melarikan 4 laras senjata dan 80 butir peluru mangsa. Lim Phang Soon Kow telah mati dibunuh oleh seorang Gurkha pada tahun 1957.
Selain isu yang melibatkan orang ramai, The Malay Mail juga turut melaporkan isu-isu yang melibatkan mahasiswa. Sekitar bulan Mei 1969, berlaku ketegangan kaum. parti-parti politk dan persatuan pada masa itu saling meniupkan sentiment perkauman. Untuk mengelakkan berlakunya keadaan yang tidak baik akibat ketegangan kaum ini, pelajar-pelajar Universiti Malaya daripada pelbagai kaum telah menyatakan semangat perpaduan. Pada 12. Mac.1969, pelajar ini telah mengadakan “Solidariti March” sempena minggu mahasiswa di universiti berkenaan. Akhbar The Malay Mail telah melaporkan mengenai peristiwa ini dengan tajuk “March by freshies to show streght and solidarity”. Namun malangnya,hari keluarnya berita ini merupakan hari yang mencatatkan peristiwa hitam dalam negara kita iaitu peristiwa 13 Mei 1969.
Selain daripada isu-isu yang dimainkan oleh The Malay Mail, iklan-iklan daripada pelbagai syarikat terutamanya syarikat daripada eropah memenuhi ruangan iklan sejak ia mula ditubuhkan pada tahun 1896 lagi. Antara iklan yang dimuatkan ialah iklan barangan kenderaan seperti tayar contohnya, Syarikat Cycle & Carriage Co. yang mengiklankan barangan tayar,basikal dan seumpamanya. Manakala Syarikat John Little & Co Ltd telah mengiklankan kerusi dan barangan perabut seperti meja dan katil sekitar tahun 1900 lagi.

Peranan Dan Sumbangan Akhbar The Malay Mail
Pendidikan
Peranan akhbar the malay mail ini merupakan satu medium untuk penyebaran maklumat kepada masyarakat melayu dan juga penyumbang kepada kebangkitan semangat nasionalisme melayu. Pada 8 Mac 1901,mereka menceritakan pada masa ini pihak british telah menyediakan pelbagai kemudahan kepada masyarakat di tahah melayu. Kemudahan yang telah disediakan oleh pihak british ialah sekolah,hospital dan sebagainya. Akan tetapi,segala kemudahan yang disedikan oleh pihak british ini kebanyakkannya diperolehi oleh orang british dan juga orang cina. Orang melayu pula diabaikan. Hal ini telah menyebabkan kebajikan masyarakat melayu diabaikan. Pengabaian kebajikan masyarakat melayu ini ditunjukkan dalam akhbar ini melayu ini dalam akhbar evening standart yang mana telah dipetik dalam akbar malay mail pada 22 disember 1903.
A Malay Youth dalam petikan akbar the malay mail 15 disember 1922 yang menyatakan bahawa pendidikan yang diperkenalkan oleh british untuk orang melayu adalah  pada tahun 1922 iaitu SITC. Sistem pendidikan yang ditawarkan pada masa ini adalah lebih kepada bahasa melayu dan bukannya bahasa inggeris. Walaupun pada masa ini,bahasa yang penting ialah bahasa inggeris. Hal ini kerana dalam pentadbiran negara semasa pemerintahan british ialah  menggunakan bahasa Inggeris. Kenyataan yang dikeluarkan ini turut disokong oleh A Malay Father pada 19 Disember 1922 yang mana dalam petikan akhbar the malay mail menyatakan sistem pendidikan yang diperkenalkan ini adalah untuk anak-anak kepada nelayan dan juga petani-petani. Wal hal bagi golongan petani dan nelayan ini,hasrat mereka menghantar anak-anak mereka adalah untuk berkerja dengan pihak kerajaan. Akan tetapi hasrat mereka tidak kesampaian kerana ilmu yang di ajar adalah  tidak selayak dengan pendidikan yang didapati oleh anak golongan bangsawan seperti anak-anak raja dan juga anak-anak pegawai british.Selain daripada itu,kenyataan ini juga turut disokong oelh ABDUL iaitu dari kuala lumpur,yang mana dipetik pada  23 disember 1922.
Oleh hal yang demikian,dalam beberapa surat yang tersiar dalam akhbar the malay mail ini,semakin jelas menunjukan terdapat suara sungutan perihal kurangnya peluang untuk anak-anak orang kebanyakan mempelajari bahasa inggeris. Disebabkan keadaan itu,golongan bawahan ini membuat rayaun kepada pihak british supaya memberi peluang kepada golongan bawahan untuk mempelajari bahasa inggeris. Akan tetapi rayauan ini hanya dikemukan oleh golongan bahawan sahaja,kerana anak-anak golongan atasan ini sudah sedia maklum mendapat pelajaran bahasa inggeris. Kenyataan ini pula terus disokong oleh A Malay Commerce dari kuala kangsar. Hal ini kerana beliau mempunyai persamaan permikiran dengan a malay father bahawa masyarakat melayu tidak akan maju sekiranya golongan belia ini tidak dieberi peluang untuk memegang jawatan-jawatan yang tinggi yang terdapat dalam perkhidmatan pentadbiran.
Politik
Walaupun pada awal tahun 1930an perkara yang difokuskan oleh orang melayu adalah lebih terjurus kepada masalah pendidikan,ia mula beralih kepda isu politik pada tahun 1931. Peristiwa yang membawa kepada kebangkitan semangat politik dalam kalangan orang melayu ialah dengan pengenalan Dasar Desentralisasi oleh Sir Cecil Clementi ( Pesuruh Jaya Tinggi Negeri Melayu bersekutu merangkap Gabenor Negeri-Negeri Selat 1930-1934 ) pada bulan Ogos 1931 di Durbar Sri Menanti. dalam dasar ini,mereka lebih mementingkan orang melayu. Tindakan ini telah menimbulkan perbahasan yang cukup hebat antara orang melayu dengan orang  bukan melayu. Perbahasan ini juga turut hangat dibincangkan dalam akhbar-akhbar melayu dan juga akhbar melayu. Selepas beberapa tahun kemudian,akhbar The Malay Mail telah membuat penterjemahan mengenai ulasan-ulasan yang terdapat dalam akbar melayu untuk diberitahu kepada khalayan umum,atau lebih kepada pembacanya.
Oleh hal yang demikan,telah mula wujudnya pemikiran yang mana menyatakan bahawa betapa pentingnya kewujudan persatuan-persatuan dalam kalangan orang melayu. Kewujudan persatuan ini adalah untuk menyuarakan suara-suara orang melayu kepada pihak atasan. Selain itu juga,pendedahan ini juga telah memberikan kesedaran akan kepentingan politk bagi orang melayu. Pada masa ini,hubungan orang melayu dan bukan melayu mula renggang kerana  orang melayu sudah mula berpegang kepada semangat nasionalisme melayu. Dalam kebangkitan ini,bukan semua orang india dan cina yang terlibat dalam konflik ini,mereka yang terlibat adalah orang cina dan india yang memdapat pendidikan inggeris. Hal ini kerana orang cina dan india ini lebih menitik beratkan kepada isu politik yang sedang bergolak dinegara mereka sahaja.
The Malay Mail benar-benar masuk kedalam nadi masyarakat dalam bidang politik ialah melalui peristiwa mogok atau lebih dikenali sebagai Hartal yang dianjurkan oleh PUTERA-AMCJA. Mengenai peristiwa ini turut dinukilkan dalam sebuah artikel yang bertajuk Peranan Politik Akhbar Suara Rakyat 1945-48 oleh Ishak Saat. Akhbar The Malay Mail telah memuatkan mengenai propaganda yang mana akan diadakan mogok di beberapa buah kawasan seperti di Negeri Sembilan,Pahang Barat,Perak,Selangor dan Johor. The Malay Mail telah melaporkan yang A.A.Mohd Abdullah telah bersetuju bahawa pertubuhan mereka akan turut serta dalam tindakan hartal aman. Peristiwa Hartal yang dilancarkan pada 20 Oktober 1947 bermula dari pukul 6 pagi telah berjaya seperti yang dirancangkan. Semua kedai di Kuala Lumpur ditutup dan ibu kota menjadi lengang pada hari tersebut. British dianggarkan mengalami kerugian lebih kurang 4 juta pound Sterling. Inilah bukti kukuh kejayaan pendekatan penggunaan akhbar untuk menyemarakkan api pemogokan di seluruh Tanah Melayu.

The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters