Pengikut

Selasa, Mei 01, 2012

Ikan Keluarga Snakehead


Ikan Haruan
Ikan Haruan
Ikan Haruan atau Channa striatus merupakan ikan yang paling popular di Malaysia. Ia digunakan untuk tujuan perubatan kerana dikatakan amat mujarab untuk mengubat luka. Ikan ini yang dibakar akan diberi makan kepada orang yang baru bersalin, patah tulang mahupun yang baru bersunat untuk tujuan mempercepatkan pemulihan bahagian yang luka. Ikan ini biasanya berada di kawasan sawah, alor, ataupun parit namun boleh juga hidup disungai namun jumlah hidup disungai amatlah kecil berbanding yang berada di sawah. Ikan ini boleh ditangkap dengan menggunakan jala, jerkap, tauk ataupun pancing. Umpan yang biasa digunakan untuk menangkap ikan ini ialah ikan sepat, cacing, anak katak dan beberapa hidupan lagi namun ikan haruan amat sukakan ikan Tebal Sisik. Ikan haruan sedap dibuat sup ataupun gulai lemak.
Ikan Becak
Ikan Becak

Ikan Becak juga dikenali dengan beberapa nama seperti Ikan Haruan Todak dan Ikan Kedak. Nama saintifiknya ialah Channa gachua . Ikan ini biasanya kecil sahaja dan tidak mencapai saiz besar seperti ikan haruan ataupun Toman. Makanannya kebanyakan terdiri daripada cacing, atau serangga-serangga kecil termasuklah anak kerangga. Ikan ini kebanyakan terdapat di kawasan air yang berjeram dan sejuk seperti kawasan lata namun ia tidak hanya terhad di kawasan tersebut sahaja kerana ia juga berada dikawasan tanah gambut dan kawasan parit. Ikan ini dikatakan sesuai untuk tenaga batin lelaki dan digunakan dalam perubatan tradional.
Ikan Toman
Toman
Ikan Toman, Channa micropeltes atau Snakehead dalam bahasa Mat Salleh merupakan ikan yang bersifat buas. Sering diceritakan ikan ini menyerang manusia terutamanya semasa ikan menjaga kawanan anaknya. Giginya yang tajam amat menakutkan. Ikan ini dikenali dengan tanda di badannya. Ia berwarna hitam dan mempunyai corak. Umpan untuk memancing ikan ini ialah anak ikan termasuklah ikan keli ( biasa diguna di tasik Kenyir ) tapi ikan ini amat sukakan ikan sepat. Ia boleh didapati di kawasan tasik, mahupun kawasan sungai.
Ikan Toman Bunga
Toman Bunga
Ikan Toman juga mempunyai beberapa jenis. Antara jenisnya ialah Toman Bunga. Ikan ini mungkin diberi nama kerana melihat kepada corak di badannya yang lebih menarik. Selain itu, ikan ini juga mempunyai nama yang lain seperti ikan Kerandang, Ikan Jelai, Ikan Jaloi, dan ikan Kuang. Saya sendiri tidak berapa mengenali ikan Toman kerana tidak pernah menangkapnya. Ikan ini berada di kawasan sungai , tasik dan kawasan berpaya gambut yang mengandungi Ph yang rendah. Ia juga haiwan karnivor sebagaimana haiwan yang sama jenis dengannya.
Ikan Bujuk
Ikan Bujuk
Ikan bujuk amat sinonim dengan saya kerana kampong saya sendiri didapati dari ikan ini. Ikan ini amat banyak di kampong saya setanding dengan ikan haruan. Ikan bujuk kebiasaannnya tinggal dikawasan alor dan air gambut bukit namun selain daripada itu, ikan ini pun dapat hidup. Ikan ini agak kekuningan sedikit berbanding dengan ikan haruan dan cara mudah untuk mengecamnya ialah melihat kepada tanda dibadannya. Ikan ini agak bodoh berbanding dengan ikan haruan namun tidaklah sebodoh ikan hantu. Ikan boleh dipancing dengan umpan cacing ataupun anak ikan seperti ikan sepat. Jika ikan ini memakan umpan kita, jangan tergesa-gesa untuk menarik tali pancing kerana ikan ini tidak terus menelan kail pancing dan kemungkinan akan mengeluarkan kembali umpan yang di telan. Kesabaran amat penting untuk memancing ikan ini.
Ikan Ubi
Ikan Ubi
Ikan Ubi juga dikenali dengan banyak nama seperti ikan ketutu, ikan haruan bodoh, ikan hantu namun nama saintifiknya ialah  Marbled Goby. Ikan ini boleh berada dikawasan sungai yang keroh,sungai jernih serta kawasan lombong dan suka dengan aliran air yang tenang. Ikan ini adalah ikan yang agak bodoh dan jinak. Ia suka berada ditempat yang sama walaupun di tempat itu orang sering cuba menangkapnya. Ada orang hanya menangkap ikan ini dengan tangan. Saya hanya pernah menangkap seekor sahaja ikan ini itupun dengan menggunakan pukat. Dalam keluarga haruan, ikan ini adalah yang termahal sekali dengan harga boleh mencecah beratus ringgit sekilo. Ikan ini turut mengalami komersial dengan dipelihara.Ikan ini juga bersifat karnivor.

The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters