Pengikut

Ahad, Januari 30, 2011

Mengenai Pengebumian

    Tahukah anda bahawa masyarakat purba Iraq yang tinggal di Gua Shinadar adalah manusia yang pertama dikatakan mencipta upacara pengebumian. Ini dibuktikan dengan jumpaan timbunan tulang daging serta debunga dalam satu lapisan tanah yang digali oleh arkiologis Amerika. Ini membawa erti bahawa masyarakat itu mula meletakkan bunga disisi mayat sekitar 60,000 tahun dahulu. Masyarakat Zoroester yang merupakan salah satu daripada kepercyaan dunia yang dahulu ramai di Iran dan India.  Masyarakat ini meletakkan mayat dibumbung bangunan yang berbentuk menara yang dipanggil sebagai dokhmus atau Menara Sepi. Disini mayat dibiarkan dimakan oleh burung hering yang mana bagi menghalau syaitan yang dipercayai berada di badan mayat sehingga menyebabkan kematian. 
    Dalam kalangan masyarakat Kamehatkan Tibet,mereka akan membiarkan mayat dimakan oleh anjing kerana menurut kepercayaan mereka ia baik untuk roh si mati. Di zaman Rom Purba pula,apabila berlaku sebarang kematian,ahli keluarga yang tertua akan bertindak menyedut nafas pesakit itu. Upacara pengebumiaan akan dilakukan beberapa hari dengan mengupah penari dan juga penangis yang professional. Mayat akan dibakar dan abunya dimasukkan ke dalam Columbarium dibawah tanah. Masyarakat Clatia akan memakan daging mayat yang dianggap sebagai tugas yang suci yang perlu dilakukan oleh waris si mati. Ratu Artemis pernah mengcampurkan abu kekasihnya dengan wain dan meminumnya. 
    Masyarakat Zulu di Afrika akan membakar semua barang si mati untuk mengelakkan roh jahat daripada mengganggu kehidupan mereka. Ada juga suku kaum di benua ini membakar tulang simati dan mengcampurkan kedalam makanan. Masyarakat Aghori India pula akan memakan daging mayat di sungai Ganges. Masyarakat Yanamo di Amazon pula akan mengisar tulang si mati dan dijadikan makanan untuk dihidangkan kepada keluarga dan waris si mati.
The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters