Pengikut

Rabu, Julai 20, 2011

Pembunuhan Tengku Kao Li Part 2

“ Tenang,aku akan membawa kau ke Kao Li.disana engkau akan mendapat kemewahan” kata Tengku Kao Li dengan angkuh.


“Saya tidak mahu..dewi malam,kalau kau dengar tolong saya” pinta Siang Ai

“Hahahah... hari ini syaitan pun tidak mampu untuk menjaga dirinya,apata lagi menjaga kau” tempik Tengku Kao Li dengan ketawa yang berdekah-dekah.

Tengku Kao Li telah bergelut dengan Siang Ai untuk merogolnya. Tetapi tiba-tiba terdapat bayangan yang melintas dikawasan tersebut. Tengku Kao Li merasa amat terkejut dan takut jika bayangan tersebut adalah syaitan seperti yang diperkatakan oleh penduduk setempat. Tengku Kao Li lantas mengambil pedang untuk membunuh bayangan yang melintas tersebut. Tiba-tiba Tengku Kao Li telah dilempar dengan debu kedalam matanya sehingga menyebabkan baginda pengsan tidak sedarkan diri. Tidak lama selepas itu,rombongan memburu negara Kao Li sampai dan menyelamatkan Tengku Kao Li di tokong tersebut. Kejadian ini telah membuatkan Tengku Kao Li merasa amat marah,seperi biasa pegawai daerah tersebut telah menjadi sasaran kemarahannya.

“Pandanganku samar-samar sehingga kamu semua pun aku tidak nampak” tempik Tengku Kao Li dengan nada marah.

“Mata tengku terkena abu,tetapi ia tidak membahayakan mata tengku tetapi dalam masa dua hari tengku tidak akan dapat melihat ” kata tabib menenangkan keadaan.

“Kamu orang Song tidak berguna,kamu tidak berhati-hati,kamu semua harus bertanggungjawab dengan kejadian ini,saya akan melaporkan perkara ini kepada maharaja kamu supaya kamu semua akan dihukum” ugut Tengku Kao Li kepada pegawai daerah tersebut.

“Tengku tenang,saya akan hantarkan orang untuk menyiasat dan pesalah akan ditangkap” kata pegawai daerah tersebut dengan nada ketakutan. Semua yang ada disitu telah dimarahai oleh Tengku Kao Li tersebut namun tiba-tiba adik kepada tengku tersebut iaitu Tengku ke 7 mencelah menenangkan keadaan yang sedia tegang tersebut.

“Bagaimana kamu terlepas dari cengkeman tengku itu?” soal ibu Bao Zheng kepada Siang Ai.

“Saya tidak tahu,saya sangat takut dan tiba-tiba sahaja ada bayangan,, dia telah menarik saya dan saya terus pengsan. Setelah sedar daripada pengsan tersebut saya mendapati saya telah berada di luar kawasan hutan dan saya terus berlari kesini” jawab Siang Ai.

“Kamu tidak melihat siapa yang menyelamatkan kamu?” soal ibu Bao Zheng lagi.

“Saya takut..saya tidak melihat siapa yang menolong saya tetapi saya merasakan yang itu merupakan syaitan,,pada malamnya saya memohon pertolongan dewa dan dewa terus keluar menolong saya” jawab Siang Ai lagi.

“Benar atau tidak ini masalah tengku tersebut, saya mesti berjumpa dengan tuan Kung Sun yang untuk menuntut keadilan bagi pihak Siang Ai” sampuk Bao Zheng dengan nada yang serius.

Namun hasrat tersebut telah dihalang oleh ibu Bao Zheng kerana pertama sekali tentu Tuan Kung Sun selaku pegawai daerah disitu tidak berani untuk menghakimi perkara tersebut dan keduanya kerana perbezaan darjat antara tengku tersebut dengan rakyat biasa.

“Tidak boleh,Tengku Kao Li melakukan kesalahan tidak seperti rakyat biasa melakukan kesalahan..raja boleh mengadili rakyat tetapi rakyat tidak boleh mengadili raja” kata ibu Bao Zheng

“Jadi dia akan terlepas?” bantah Bao Zheng

“Bao Zheng, jika engkau menuntut keadilan untuk orang susah ibu sangat suka tetapi dalam kes ini,,kerajaan Song ada penjodohan dengan negara Kao Li dan semestinya kerabat Kao Li akan menjadi orang penting dalam negara ini,siapa yang akan berani menyakitinya?,,buat apa kita tuntut keadilan untuk masalah kecil ini” tambah ibu Bao Zheng.

Bao Zheng hanya bersetuju dengan pendapat yang diutarakan oleh ibunya walaupun hatinya tidak bersetuju dengan kenyataan ibunya. Selepas menerima rawatan tersebut tidak lama kemudian Siang Ai telah pulang kembali ke hutan Syaitan.

“Perintah daripada Tuan Kung Sun bahawa sesiapa pun tidak boleh masuk ke bilik Tengku Kao Li jika tiada urusan penting” kata ketua pengawal dan disambut “baik” oleh semua pengawal dikawasan tersebut dengan serentak. Tiba-tiba terdengar orang berjalan masuk kekawasan kawalan.

“Siapa” kata pengawal

“ooo..Tengku ke 7.. dah lewat malam kenapa tidak tidur lagi?” tanya pengawal kepada lelaki tersebut.

“Banyak orang diluar bersenang-senang,saya dengar malam ni ada perayaan..jadi saya ingin melihatnya” kata Tengku ke 7 negara Kao Li.

“Oooo. jadi perlukah saya menyediakan pengawal untuk tengku” kata pengawal tersebut.

“Tidak perlu...kamu orang Song ada peribahasa yang berbunyi nasib yang baik akan selamat,nasib yang buruk tidak akan boleh bersembunyai” balas Tengku ke 7 Kao Li.

Tidak lama kemudian muncul Jeneral Kao Li bersama pengawalnya ingin bertemu Tengku Kao Li atas alasan ingin menghantar mantel. Mantel ialah sejenis jubah yang tebal yang kebiasaannya dipakai oleh mereka yang tinggal di kawasan utara iaitu kawasan yang lebih sejuk. Jeneral Kao Li masuk ke bilik Tengku Kao Li dan menyerahkan Siang Ai yang telah diculik pada petangnya dan diletakkan didalam mantel tersebut.

“Tengku,nikmatinya perlahan-lahan” kata Jeneral kepada Tengku Kao Li.

“Hahahah.. kamu beritahu orang Song,mereka dilarang masuk” kata Tengku Kao Li.

“Baik” sambut pengawal serentak. Tengku Kao Li telah cuba memperkosa Siang Ai didalam biliknya namun tiba-tiba Siang Ai telah tersedar dari pengsannya dan terus berlaku pergelutan. Tiba-tiba tanpa disedari bayangan yang sama sebagaimana di tokong telah muncul kembali untuk menakutkan tengku. Tengku Kao Li yang sedang ketakutan sedang sahaja diperbodohkan oleh bayangan tersebut.

“Kenapa tengku” tanya pengawal yang masuk selepas terdengar pekikan tengku.

“Ada hantu..ada hantu..” tempik Tengku Kao Li.

Keadaan sekali lagi menjadi gegak gempita dengan kes tersebut. Sekali lagi kawalan diperketatkan di kediaman Tengku Kao Li. Tidak lama kemudian pengawal terdengar pekikan

Iakkk......

Pengawal terus meluru masuk dan melihat Tengku Kao Li telah mati dibunuh.

“Jangan kemana-mana, pengawal Sem cari orang yang mencurigakan” kata Gongsu Ce yang telah ada ditempat kejadian.

“Kung Sun Cen..kenapa abangku boleh terbunuh,kau perlu perlu bertanggungjawab atas kejadian ini..aku berikan kamu tempoh 5 hari untuk menyelesaikan perkara ini..kalau tidak kamu orang pertama yang akan aku bunuh” kata Tengku ke 7 kepada pegawai daerah dengan keras.

Autopsi mayat telah dilakukan oleh ibu Bao Zheng. Ibu Bao Zheng mendapati Tengku Kao Li memiliki luka cakar, terdapat sebanyak 34 luka,kematiannya disebabkan oleh kehabisan darah, dan tangan tengku menegang menandakan sebelum kematian berlaku pergelutan dengan pelakunya.

“Tadi saya memeriksa dan mendapati semua tingkap ditutup diri dalam” kata seorang pengawal

“Saya akan menyoal siasat semua yang ada disini” kata Bao Zheng.

“Kamu berada dimana semasa kejadian tadi?”

“Saya berada di bilik,2 orang pelayan saya boleh menjadi saksi” kata Puteri Kao Li

“Saya berada di kedai arak,waktu memeriksa jenazah baru saya pulang,,semasa minum saya telah berkelahi dengan semua orang yang ada dikedai tersebut” kata Tengku ke 7 Kao Li.

“Mungkinkah ini kerja Syaitan wanita?” Tuan Kungsun menambah setelah setiap orang yang disyaki memilki alibi masing-masing.

“Tidak salah,saya telah diperintahkan oleh tengku untuk membawakan Siang Ai dari hutan Syaitan” kata Jeneral Kao Li.

Kes pembunuhan Tengku Negara Kao Li itu telah sampai kepengetahuan istana.

“ Kita mesti berperang” Kata Menteri Phang

The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters