Pengikut

Ahad, Februari 20, 2011

Prk Upsi : Kuatkan Semangat


Bismillah wal Alhamdulillah.... Selepas kempen agresif yang dilancarkan selama 3 hari berturut-turut dan diakhiri pada malam ini,esok tibalah masa untuk kita menjalankan pengundian untuk memilih 23 orang MPP setelah 6 orang menang tanpa bertanding. Dalam Islam memilih pemimpin adalah sesuatu perkara yang besar sehinggakan ini menjadi perkara yang diutamakan dalam Islam. Contohnya semasa kewafatan Nabi S.A.W hanya beberapa orang keluarga yang terdekat sahaja yang pergi menguruskan jenazah Nabi dan kebanyakan sahabat besar yang lain pergi ke tempat untuk melantik khalifah yang baru.. Ini menunjukkan bahawa melantik khalifah @ pemimpin adalah sesuatu yang besar dalam Islam kerana bukan hanya berkait mengenai menjaga sebuah pentadbiran,bukan hanya mengenai menjaga kebajikan rakyat,bukan hanya menjadi ekonomi negara tetapi ia berkait dengan kebangkitan Islam,ia berkait dengan Hak Allah ,ia berkait dengan amanah agama Islam. Menjadi pemimpin bukanlah perkara yang mudah sebagaimana mengupas kulit kacang dan sebagainya namun ia adalah sesuatu yang susah dan sukar kerana perlu menjaga yang dipimpin daripada pelbagai aspek. Malangnya selepas zaman-zaman kegemilangan Islam ramai daripada umat Islam berebut-rebut untuk menjadi pemimpin sedangkan mereka jahil dalam fikrah Islam,sedangkan mereka tidak mengerti menjaga umat Islam sebagai satu jemaah. 
    Pemimpin yang wajib dipilih oleh semua umat Islam samada pemimpin itu pemimpin negara,negeri,kampung mahupun hanyalah MPP adalah pemimpin yang sedaya upaya mahu menjadi amanah Allah dan amanah umat islam dan amanah rakyat. Pemimpin yang dipilih adalah pemimpin yang mahu melaksanakan Islam dalam kehidupannya dan kehidupan sekalian orang dibawahnya. Setiap pilihan terhadap pemimpin akan dipersoalkan oleh Allah. Jika pemimpin yang kita pilih itu mengabaikan agama Allah dengan menjadikan maksiat sebagai perkara biasa maka dosa-dosa yang dilakukan pemimpin itu akan turut ditanggung oleh kita. Dan jika pemimpin itu melakukan kebajikan , pahala -pahala yang dibuat oleh pemimpin itu turut diterima oleh kita. 
    Persoalan pilihanraya kampus juga idak terlepas daripada ini. Ia bukanlah hanya mengenai memilih seorang Mpp dan ia bukanlah mengenai memenangkan calon daripada fakulti mahupun kos yang sama tetapi ia berkaitan dengan persoalan amanah,persoalan dosa pahala,persoalan amanah dan sebagainya. Adakah kita yakin dengan mengundi mereka yang daripada fakulti sendiri akan menjalankan amanah pelajar?.akan menjalankan amanah Islam? akan menjaga kebajikan pelajar? akan menentang kemungkaran yang berlaku?..Pentingnya memilih pemimpin yang mempunyai fikrah Islam wlaaupun mereka bukanlah seorang yang islamik,mereka bukannya seorang yang hafiz,mereka bukannya seorang alim dalam agama. Namun mempunyai fikrah Islam sudah diyakini akan menjaga amanah Allah. Saya yakin ramai daripada kawan-kawan sendiri yang tidak yakin dengan perjuangan saya terutamanya golongan yang telah "dibrainwash" namun pada saya fikrah Islam dan kebajikan pelajar yang ingin dibawa lebih utama daripada persahabatan dan ia bukanlah bermakna cubaan memutuskan persahabatan. Saya sama sekali tidak akan kecil hati dengan mereka kerana mereka mempunyai ideologi yang berlainan. Biarlah mereka menjalankan gerakan untuk tidak mengundi saya tapi dalam hati kecil tetap bimbang mereka akan tersilap pilih pemimpin yang akan merosakkan akhlak peljar. Ini bukanlah brmakna saya akan menohmah orang lain dengan tohmahan yang tidak patut. 
    Sya tidak mengatakan perjuangan mahasiswa pendidik ini perjaungan yang suci tapi saya yakin dalam mahasiswa pendidik ada roh islam yang ingin dibawa. Dan inilah menjadi perjuangan sya. Saya memahami kebanyakan yang menyerang saya kerana bertanding atas tiket mahasiswa pendidik adalah mereka yang tidak memahami perjuangan dibawa. Mereka ini berkata janganlah  kata bahawa golongan yang berbeda pendapat dengan mahasiswa pendidik sebagai golongan yang tidak bersih... Dan saya juga meminta mereka ini untuk tidak mengtakan juga mahasiswa pendidik sebagai tidak bersih. Kita mempunyai perbeaan pendapat dan saya mengakui itu dan jadikanlah sebagai sempadan. Saya bukannya taksub dengan mahasiswa pendidik tetapi saya yakin perjuangan ini menegakkan syariat Allah,menjadi kebajikan mahasiswa dan menentang sedikit sebanyak kemungkaran yang berlaku.
   Sya secara peribadi dan bukan peribadi tidak berminat langsung dengan kerusi MPP tapi disebabkan kerusi Mpp inilah ramai yang menyerang sya dan saya meredhai perkara itu kerana mngkin merasakan saya "gilakan" kerusi tu. Saya tidak pernah ingin dan tidak pernah terfikir sejauh itu. Saya bertanding kerana sayangkan Islam,saya x mahu islam ditindas dibumi Upsi. Saya x mahu artis-artis seksi masuk upsi.Saya sakit hati dengn kezaliman terhadap Islam ini. Dan cukuplah islam diperlakukan dengan biadap diluar negara. Takkanlah kita sanggup memperlakukan Islam dengan kejamnya demi memuaskan hawa nafsu?... Saya bertanding demi Islam dan kebajikan plajar bukannya kerana Mpp...... Moga Islam akan terus subur di Upsi..
~ Mahasiswa Pendidik: Harapan dan Perubahan ~

Prk Upsi : Posting Masih Ada Yang Punyai Pikiran Zaman Penjajah


Bismillah wal Alhamdulillah... Bersyukur kepada Allah kerana masih memberi keizinan kpd sya untuk meneruskan agenda dakwah yang diperjuangkan. Tidak lupa juga selawat dan salam keatas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W sempena bulan yang mulia,bulan rabiulawwal yang mana terdpat kerahmatan didalamnya dengan kemuliaan junjungan besar kita.
    Saya secara peribadi melihat bahawa kebanyakan mahasiswa/i Upsi masih tidak terbuka fikiran mereka dan mudah menerima segala tohmahan tanpa usul periksa. Pada saya,setiap kali pilihanraya bukan manifesto yang ingin diperjuangankan dan perlu diperjuangkan. Yang perlu diperjuangkan ialah pembukaan minda oleh mahasiswa Upsi. Masih ada mereka yang beranggapan ( walaupun mereka ini pointer tinggi ) bahawa mengundi mahasiswa pendidik tidak akan posting. Saya secara peribadi begitu sedih dengan apa yang berlaku. Pemikiran penjajah yang masih digunapakai menyebabkan mereka menjadi jumud dan penakut untuk menuntut hak mereka. Sesungguh Malaysia amat malang kerana melahirkan graduasi seperti ini kerana tidak mampu menggunakan akal yang waras untuk berfikir yang mana betul dan yang mana salah.
   Jika betul mengundi mahasiswa pendidik tidak akan dapat posting maka sya umumkan bahawa sayalah yang pertama tidak akan posting namun sya yakin rezki itu datangnya daripada Allah bukannya daripada mana-mana pihak bahkan kita hanya mencari tpi Allah yang memberikan. Ingin saya tegaskan bahawa mereka yang befikiran bahawa kerajaan atau lebih tepat KPM yang memberi rezeki kepada mereka,memberi pekerjaan mereka maka mereka ini telah gelincir akidah mereka kerana menafikan sifat "Qudrah" dan "Iradat" Allah. Dan saya yakin bahawa saya tetap akan dapat posting walaupun dilebel sebagai "menentang arus". Allah telah membuktikan perkara ini apabila kebanyakan hardcore mahasiswa pendidik semua dapat posting bahkan sesetengah mereka dapat posting dikawasan/daerah/negeri mereka sendiri. 
    Sya menyeru kepada semua mahasiswa/i Upsi untuk mengubah pemikiran penjajah mereka,gunakan akal yang diberikan Allah untuk berfikir dengan tohmahan yang dilakukan terhadap mahasiswa pendidik. Posting mahupun tidak bukanlah soal JHEPA ataupun universiti tetapi berkaitan dengan KPM. Saya yakin dan percaya KPM merupakan sebuah kementerian yang professional dalam menjalankan amanah rakyat. Kebanyakan yang "tersangkut" posting adalah mereka tidak pandai bercakap atau jika bercakap sekalipun hanya membawakan isu kosong sahaja. Mahasiswa yang berminda kosong adalah tidak bernilai pun utk pembangunan negara. Jika material yang diambil kira dalam setiap undi yang dibuang nescaya mengundi mahasiswa pendidik adalah jalannya kerana kami bukan memperjuangkan golongan pentadbiran tetapi kami memperjuangkan mahasiswa. Kami menjadi pendesak untuk kebajikan bukannya penunggu kebajikan datang... Kita mahukan pemimpin yang mampu menjaga amanah mahasiswa,yang mampu berkhidmat dengan mahasiswa bukannya pemimpin yang menghabiskan duit mahasiswa bukannya pemimpin yang memperguna duit mahasiswa untuk kepentingan peribadi...... Pilih lah pemimpin yang mampu menjaga amanah dan cuba menjalankan sistem Islam.
~Mahasiswa Pendidik : Harapan & Perubahan~
The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters