Pengikut

Ahad, Mei 06, 2012

Sinopsis Kartun Seafood

SeeFood

Seefood adalah sebuah cerita kartun Malaysia versi bahasa Inggeris yang pertama. Dan ia juga merupakan cerita kartun Malaysia yang pertama mendapat sambutan yang luar biasa sehingga berjaya menembusi ke 90 buah negara lain. File mini telah dihasilkan oleh SilverAnt dan diedar oleh Grand Billion bagi Malaysia. Filem arahan Goh Aun Hee memang menarik dari segi kualiti video dan juga jalan ceritanya setanding dengan filem-filem kartun lainnya.
Kisah bermula apabila Julius ( Jerung berinsang putih ) dan Pup ( Yu Bodoh/Bamboo Shark ) pergi bermain di kawasan yang banyak telur ikan Yu Buluh. Tetapi malangnya telur itu telah dicuri oleh 2 orang budak untuk dijual. Pup yang boleh bernafas di atas darat telah didorong oleh seekor ikan pari untuk menyelamatkan telur-telur Yu Buluh daripada budak-budak tersebut. Disebabkan yang lain tidak dapat bernafas maka Pup telah pergi seorang diri untuk menyelamatkan telur tersebut. Dan akhirnya Pup berjaya untuk menyelamatkannya.
 Namun masalah mula timbul apabila Julius telah pergi ke daratan untuk menjadi Pup. Julius naik kedarat dengan sebuah mesin ciptaan Octo ( seekor sotong ). Banyak dugaan yang terpaksa dihadapi oleh Julius. Pertama sekali, dia telah diserang oleh 3 ekor ayam jantan yang ingin membalas dendam. Sebelum itu, Julius telah cuba untuk membaham seekor ayam betina yang juga merupakan kekasih kepada salah seekor ayam yang menyerangnya. Sebelum itu juga, Julius telah dibantu oleh ketam sebagai penunjuk jalan selepas selepas Julius menolong ketam tersebut mendapatkan buah kelapa.
Selepas Pup naik kedarat untuk mencari Julius, Pup telah menjumpai ayam tersebut dan menerangkan mengenai Julius yang sebenarnya. Ayam tersebut sebelum itu telah menangkap Julius dengan menggunakan jarring dan menggolekkannya ke rumah nelayan tersebut. Untuk menebus salah faham tersebut, Ayam tersebut telah bersetuju menolong Pup menyelamatkan Julius.
Akhirnya Julius berjaya diselamatkan dengan bantuan ketam dan ayam ( untuk tahu lebih lanjut kena tengok ceritanya sendirila… ).Cerita ini diakhiri dengan ketiga-tiga ekor ayam tersebut mencipta mesin untuk menyelam ke dalam laut.
The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters