Pengikut

Khamis, Februari 17, 2011

Penamaan Calon PRK Upsi

    Bismillah wal Alhamdulillah.... Sempurna sudah proses penamaan calon pilihanraya kampus Upsi pada kali ini. Pertama kali dalam sejarah Upsi mencatatkan kemeriahan dalam pilihanraya dan menampilkan keberanian mahasiswa Upsi untuk menyuarakan hak mereka yang selama ini diabaikan dan dipandang sebelah mata sahaja. Walaupun demokrasi dicabuli apabila saudara Adam Adli dinafikan oleh dekan fakulti bahasa dan komunikasi untuk bertanding namun itu tidak mematahkan sama sekali semangatnya bahkan dengan berani dan dengan sokongan daripada pro -M yang lain maka beliau telah mengemukan bahtahan.
    Pihak Mahasiswa Pendidik dan Legasi Mahasiswa Progresif telah mengumpulkan penyokong masing-masing di Bangunan E Learning untuk berarak ke Bitarasiswa bagi menyerahkan borang pencalonan. Seramai 13 calon Pro-M telah menghantar borang pencalonan. Laungan takbir ,selawat,hidup mahasiswa dan hapuskan kezliman berkumandang sepanjang jalan menandakan kebangkitan mendadak mahasiswa Upsi. Agenda Mahasiswa Sedar yang dilancarkan boleh dikatakan berjaya. Kumpulan Bitara telah tiba ke pusat penamaan calon sekitar jam 9 30 pagi dengan diiringi laungan Bitara....... Pastinya persaingan pada kali ini amat hebat........ Jangan lupa untuk bersama calon Mahasiswa Pendidikdan Legasi Mahasiswa Progresif.

Penamaan Calon Kerusi MPP Upsi Sesi 2010/2011

Bismillah wal Alhamdulillah... Syukur pada Allah kerana pada hari ini 17.Feb.2011 akan diadakan sesi penamaan calon bagi merebut 29 kerusi MPP UPSI. Pertandingan pada kali ini pastinya menjanjikan pertembungan yang hebat apabila terdapat 4 front termasuk satu yang bebas untuk merebut kerusi-kerusi yang dipertandingkan iaitu 5 calon umum,18 calon fakulti,4 calon etnik dan 2 calon siswazah. Pertembungan mudah pastinya berlaku di kerusi siswazah dan kerusi etnik kerana kekurangan calon manakala bagi kerusi umum pertembungan pasti lebih hebat diantara lebih kurang 15 orang calon jika semuanya dibenarkan bertanding.
    Daripada front terbabit, 2 front merupakan musuh tradisi iaitu Mahasiswa Pendidik ( pro-M ) dan Pimpinan Bitara ( Aspirasi ). Namun pada pilihanraya kampus kali ini mempunyai 2 lagi front baru iaitu Legasi Mahasiswa Progresif ( LMP ) yang mendokong fahaman pro-M dan bersekutu dengan Mahasiswa Pendidik. Dalam pada itu,wujud 1 front pecahan daripada Pimpinan Bitara iaitu front Parti Cap Tapir. Perpecahan yang berlaku antara Pimpinan Bitara sehingga wujudnya Parti Cap Tapir perlu diambil kesempatan oleh calon pro-M dalam mengisi kerusi yang dipertandingkan. 
     Jika benar-benar berlaku,pilihanraya kampus pada kali ini pasti menjanjikan sejarah yang tersendiri apabila akan tercatat calon teramai dan strategi politik yang pelbagai. Banyak calon yang dijangka menang dipengaruhi untuk menyokong front masing-maising.
    Pada penamaan calon kali ini,Pro-Mahasiswa akan berkumpul di bangunan B.E.Learning untuk mengiringi calon ke pusat penamaan calon dengan tema pakaian.  Pimpinan Bitara juga akan mengadakan perkumpulan di belakang GYM. Mereka menggunkaan segaka jentera yang ada seperti persatuan anak negeri untuk mengajak mereka yang menyokong Pimpinan Bitara dan sesuatu yang amat menyedihkan.... Ini adalah mesej yang diterima saya daripada Persatuan Anak Negeri Terengganu atau Permata untuk menyokong calon Pimpinan Bitara...Selaku salah seorang anak negeri walaupun tidak mendaftarkan diri di persatuan ini,saya tetap kecewa kerana menggunakan kemudahan awam untuk kepentingan pihak tertentu....

salam 1 Terengganu..Marilah Kita Sama-sama turun pada Hari penamaan calon MPP esok (17 Februari 2011, Jam 8 pagi,blakang GYM, Pakaian : Tshirt Permata) bagi menyokong Calon MPP Pimpinan Bitara dari Terengganu Yang akan bertanding Tahun Ini semoga Calon ganu kita akan menang dan membantu menaikkan PERMATA UPSI di peringkat kebangsaan,kerjasama anda amat kami hargai.." - Dihantar oleh Permata atas nama Jentera Permata Ups...

The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters