Pengikut

Ahad, April 10, 2011

Sentimen


Kalau setakat sentimen balik kampung la? kata pensyarah saya

Kebanyakan daripada kita sudah lumrah akan menyokong sentimen kita dan menentang sentimen yang tidak menyokong kita. Jika kita mencemuh sentimen orang lain atau orang lain mencemuh kita jika diminta bukti atau konsep untuk setiap percakapan kita itu,nescaya kita tidak akan mampu untuk memberikan bukti itu.

Sebagai ahli akademik atau orang yang belajar akademik haruslah menjauhi sentimen kerana ia akan membutakan hati kita untuk menerima kebenaran. Sentimen yang paling banyak adalah dalam bidang politik.

Kita sering mendengar cikgu-cikgu atau ahli politik yang mencemuh penjajah yang datang ke negara ini kerana mencuri hasil negara kita? kerana mengabaikan rakyat? kerana mengabaikan agama?.

Masalahnya disini,pertama sekali kita sudah tidak dapat megelakkan daripada dijajah, berikan satu contoh negara yang tidak dijajah?.. ada yang mengatakan Siam tidak pernah dijajah sedangkan hakikatnya Siam pernah dijajah oleh Burma dan dijajah pentadbirannya secara tidak langsung oleh British. Jadi kita tidak dapat menafikan penjajahan bahkan terpaksa menerima kerana perkara sama berlaku di seluruh dunia.

Jadi jika kita tidak mengikut sentimen kita akan berterima kasih kepada penjajah.. kerana

1. telah membina jaringan jalan
2. memperkenalkan struktur pentadbiran yang moden
3. pengenalan sistem ekonomi baru dll

Kita bersyukur kerana kita dijajah oleh British yang mempunyai sistem pentadbiran yang paling bermoral dalam kalangan negara-negara penjajah. Jika kita perhatikan apa yang berlaku di negara-negara yang penjajahnya bukan dalam kalangan bangsa Inggeris?... lihat sejarah mereka . tidak perlu pergi jauh sekadar melihat indonesia dan filifina.

Ada yang berkata,jika penjajah tiada kita pun boleh buat jalan keretapi...
Lihat betapa angkuhnya kenyataan ini, kenpa saya berkata begitu...

Jika anda melihat adakah negara-negara amerika,rusia,britain ingin berkongsi cara semua jenis teknologi yang mereka ada?... jawapanna tentu tidak sebab itulah kita belum berjaya menghasilkan enjin walaupun sudah beribu orang yang dihantar keluar negara untuk belajar teknologi.
Sebagaimana sekarang itulah zaman dulu, adakah anda menyangka barat akan memberikan teknologi keretapinya kepada kita? ataupun teknologinya kepada kita?..jawpaannya tentu tidak melainkan dengan bayaran yang teramat mahal

Adakah barat mengaut hasil bumi kita?
Tidak perlu kita ungkitkan dengan penjajah yang lain kerana portugis,belanda hanya mengusai kawasan persekitaran melaka sahaja,jepun menguasai sebentar sahaja. Kita berbicara soal British yang menguasai pantai barat kemudian kawasan lain sehingga jatuhnya johor kepada british..
Memang British mengangkut hasil bumi kita.... tapi adakah ia percuma? adakah timah yang diangkut itu percuma?.... jawapannya tidak kerana timah yang diangkut itu telah dibayar cukai@hadiah kepada Sultan. Soal sedikit atau banyak pada masa itu berdasarkan kecerdikan pemerintah kesultanan yang mendesaknya. Jika British mengambil hasil dengan harga yang murah,adakah salah mereka selaku pemborong?.. sudah tentu bukan salah mereka tetapi salah kita yang tidak tahu langsung mengenai pasaran.

British telah memperkenalkan tanaman baru,dan ianya amat penting kepada penduduk negara ini speperti getah dan kelapa sawit. Jika british tidak membawa masuk adakah kerajaan kita akan membawa masuk?...
H.N.Ridley di cemuh sebagai gila kerana mendesak rakyat tanah melayu untuk menanam getah.. jadi jika keranjaan sekarang yang memperkenalkannya adakah ia akan mendapat sambutan rakyat?.... kenapa indonesia tidak popular dengan getah? kenapa vietnam tidak popular dengan getah?.... kenapa indonesia ada sistem tanaman kultur, kenapa filifina ada sistem tanaman polo. saya tinggalkan persoalan ini untuk anda rungkaikan....  semua tulisan pendapat penulis sahaja...

The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters