Pengikut

Selasa, Julai 19, 2011

Bao Zheng - Kes Pembunuhan Tengku Kao Li Part 1

Utusan Kao Li telah tiba di negeri Song. Kedatangan mereka telah disambut meriah oleh pegawai daerah yang juga merupakan ayah kepada Gongsu Ce. Tarian asal Kao Li telah mengiringi rombongan tersebut yang membawa puteri negara Kao Li untuk dinikahkan dengan Maharaja Song. Namun sebelum sampai ke pekan tersebut,rombongan negara Kao Li telah diserang hebat oleh sekumpulan lelaki yang bertopeng hitam. Negara Song yang sudah lemah tersebut terus menjadi sasaran kemarahan Kao Li. Tengku negara Kao Li amat marah dengan kejadian tersebut dan meminta Yamen/Pejabat Daerah untuk menangkap penyerang terbabit dalam masa yang terdekat jika tidak mahu peristiwa tersebut diberitahu kepada Maharaja Song. Tengku Kao Li telah menghina negara Song yang lemah tersebut namun terus dibantah oleh pegawai daerah tersebut.


“Di negara saya terdapat banyak rakyat yang sedia bekorban,harap Tengku tidak akan meremehkan kerajaan Song” katanya dalam keadaan yang terketar-ketar.

“Apa kata kamu ini,akan saya beritahu perbuatan kamu ini kepada maharaja kamu” kata Tengku Kao Li tersebut dengan angkuh.

“Biarpun hamba tidak pintar namun,masih mencintai negara” balas pegawai daerah tersebut

Tidak lama kemudian majlis tersebut bersurai. Pegawai daerah telah memanggil mesyuarat bersama dengan orang kuat daerah termasuklah dalam perbincangan ini ialah Bao Zheng dan juga anaknya Gongsu Ce.

“Baiklah... hari ini saya memanggil kamu semua datang mencari siapa pelaku perbuatan tersebut?” kata pegawai daerah tersebut.

“Menurut model tombak dan beratnya sama.Setiap tombak beratnya 5 kilogram,yang terkena walaupun tidak mati pasti akan terluka” kata pengawal Sem yang telah membunuh harimau di hutan Syaitan Perempuan.

“Tapi setiap tombak ini dipenuhi dengan racun,siapa yang terkena pasti akan terus mati,mereka ini pasti mengharapkan tengku Kao Li tersebut mati. Siapakah mereka itu?” tambah Bao Zheng lagi.

“Hanya hanya mahu kamu menangkapnya walaupun siapa dia,yang curiga terus tangkap sahaja,,Kalau terjadi sesuatu akan saya hukum..cepat pergi” perintah pegawai daerah tersebut.

“Baik” kata pengawal serentak.

Bao Zheng sememangnya dikenali sebagai seorang yang cerdas dalam menyelesaikan kes. Pegawai daerah telah meminta Bao Zheng untuk membantunya menyelesaikan kes ini. Keadaan dipekan tersebut semakin teruk. Ramai penduduk yang disyaki telah ditangkap oleh pihak kerajaan tempatan. Dalam pada itu,terdapat seorang penilik nasib yang hebat telah datang ke pekan tersebut lantas disoal siasat.

“Tuan datang dari mana” tanya Pengawal Sem kepada penilik nasib tersebut

“Saya datang dari kota dan sudah tujuh hari berada disini” kata penilik nasib tersebut dengan tidak acuh sambil menunjukkan kad merantau kepada Pengawal Sem.

“Perlukan kita tangkap dia” soal Bao Zheng

“Tidak perlu dia mempunyai bukti merantau” kata pengawal Sem.

Pada malamnya sambutan kedatangan utusan Kao Li tersebut berlansung dengan meriah.Tarian daripada budaya Song tidak putus-putus digayakan. Segala makanan yang enak-enak telah dihidangkan kepada semua yang hadir. Selepas persembahan diadakan maka Tengku Kao Li telah merendah-rendahkan negara Song

“Saya sungguh kecewa kerana persilatan negara ini sungguh rendah dan tidak sehebat negara Kao Li” kata Tengku Kao Li dengan angkuh. Tengku Kao Li terus mencabar orang Song untuk menunjukkan kehebatan negaranya. Cabaran yang dikemukan oleh Tengku Kao Li itu telah disambut oleh Gongsu Ce dengan yakin untuk menunjukkan bahawa orang Song mempunyai ilmu yang tinggi bukannya rendah sebagaimana yang dikatakan oleh Tengku Kao Li tersebut.

“oooo.. Baiklah saya akan mengemukan pepatah” kata Tengku Kao Li tersebut.

Sepuluh mulut bermakna hati,

memikirkan negara,rumah dan rakyat,

“Aksara 10 ditambah aksara mulut ditambah aksara hati adalah sebuah aksara niat... Ini memang susah kamu fikirlah perlahan-lahan”kata Tengku Kao Li dengan akngkuh kerana menyangka soalan tersebut tidak akan dapat dijawab. Namun sebelum habis katanya Gongsu Ce telah mengemukan jawapan.

“ Lapan mata menikmati,angin menikmati angin” jawab Gongsu Ce

“Bagus...bagus .... bagaimana dengan kamu pula Bao Zheng” kata pegawai daerah

“ Saya.... baiklah saya jawab... lapan mata ditambah kebahagian,tahun kebahagian,bulan kebahagian menjadi damai” jawab Bao Zheng

Dengan tidak semena-mena seorang pegawai Kao Li menyampuk

“ Bagus.. sangat bagus..jawapannya adalah pokok pinus yang besar”

Jawapan yang diberikan oleh Gongsu Ce dan Bao Cheng telah menyebabkan Tengku Negara Kao Li merasa geram kerana persoalan yang dijangkanya sukar dijawab telah dijawab dengan mudah oleh orang Song.

Orang Kao Li tidak puas hati kerana merasakan mereka telah diremehkan. Untuk mengurangkan ketegangan yang berlaku, pengawal Sem telah mencabar orang Kao Li untuk berlawan pedang namun selepas lama bertarung pedang yang digunakan oleh pegawai Kao Li hampir mengenai Tengku Kao Li sehingga menyebabkan pertandingan tersebut terus dibatalkan.

Kejadian tersebut telah membingungkan Bao Zheng. Pelbagai andaian telah keluar dalam fikirannya. Adakah penyerang yang berbaju hitam tersebut merupakan salah seorang pegawai Kao Li atau adakah kejadian perlawanan pedang itu tidak disengajakan?.

“Saya berlawan dengannya dan saya dapati permainannya sungguh hebat” kata pengawal Sem.

“Ohhh..baru saya perasan. Semasa serangan tersebut saya dapati pengawal tersebut tidak segera melindungai Tengku Kao Li,dia hanya menjaga disamping tandu” kata Bao Zheng

“Aku juga tidak faham” kata pengawal Sem.

“Aihhhh...lima hari yang dijanjikan oleh Tengku Kao Li telah hampir tiba..bagaimana ni” keluh pengawal Sem.

Tiba-tiba mereka berdua melihat sekumpulan kanak-kanak memukul seorang perempuan yang menghuni Hutan Syaitan Perempuan. Pengawal Sem telah menghalang kanak-kanak tersebut daripada terus memukul perempuan tersebut.

“Pergi..pergi kalau tidak aku akan memukul kamu semua” kata pengawal Sem kepada kanak-kanak tersebut. Perempuan tersebut terus dibawa kerumah Bao Zheng untuk menerima rawatan hasil daripada luka kerana dipukul oleh kanak-kanak tersebut.

“ Waktu Siang Ai dalam kandungan,ibunya digigit serigala,ia telah jatuh sakit dan gila serta mengeluarkan air liur, beberapa orang desa telah digigitnya.. pada malam ibu Siang Ai digigit malamnya Siang Ai telah dilahirkan” terang ibu Bao Zheng kepada Bao Zheng dan pengawal Sem selepas merawat Siang Ai yang menghuni Hutan Syaitan itu. Setelah peristiwa tersebut,ayah Siang Ai telah membawa mereka sekeluarga ke hutan Syaitan. Disana penyakit ibu Siang Ai semakin teruk sehingga turut menggigit suaminya. Ayah Siang Ai yang telah digigit oleh ibunya turut menjadi gila dan sebulan kemudian ayahnya pula meninggal dunia meninggalkan Siang Ai seorang diri tinggal di hutan tersebut.

Suatu hari Tengku Kao Li dan rombongannya telah pergi berburu di kawasan hutan berdekatan. Tengku Kao Li seorang diri telah masuk ke hutan Syaitan untuk memburu disana. Tengku Kao Li secara tidak sengaja telah ternampak Siang Ai yang tengah mandi di sungai berdekatan hutan Syaitan. Disebabkan keinginannya kepada wanita amat kuat,Tengku Kao Li telah mengejar Siang Ai sehingga ke dalam sebuah tokong buruk.

“Banyak wanita ingin menjadi kekasihku,hari ini nasib kau baik akan menjadi kekasihku” kata Tengku Kao Li dengan perasaan yang penuh nafsu.

“Pergi...pergi ..aku tidak mahu menjadi kekasih kau” tempik Siang Ai dalam keadaan ketakutan.
( BERSAMBUNG )

The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters