Pengikut

Selasa, April 03, 2012

Sejarah Hidup King Gwanggaeto the Great

King Gwanggaeto the Conqueror
King Gwanggaeto atau Damdeok merupakan raja ke-19 dalam dinasti Goguryo/Koguryo. Goguryo merupakan dinasti yang berada di utara korea termasuk manchuria yang beribukota di Gunaesong atau sekarang ini dikenali sebagai Pyongyang Korea Utara. Dalam sejarah Korea, hanya 2 orang raja sahaja yang diberi gelaran "The Great" iaitu Raja Gwanggaeto dan Dae Joyoung ( Raja Go ) kerana kehebatannya dalam mempertahankan Korea daripada acaman China dan Jepun. Sekarang ini ditayangkan sebuah drama mengenai sejarah hidup Raja ini dengan sebanyak 80 episod dan terpaksa ditambah sebanyak 20 episod atas permintaan orang ramai. Setiap minggu pasti saya akan ternantikan drama ini. Ia sebuah drama sejarah yang terbaik yang berjaya dihasilkan selama ini.
King Gwanggaeto telah dilahirkan pada tahun 374 - 413 M. Beliau memakai gelaran Maharaja Yeongnak dengan gelaran yang agunng. Sebelum menjadi raja, beliau terpaksa bergelut dengan kekuasaan perdana menteri yang terlalu berkuasa di istana. Beliau pada mulanya bukanlah calon untuk menjadi raja namun peluang itu telah terhidang apabila abangnya iaitu putera Dammang telah terbunuh semasa sedang berburu. Disebabkan tiada putera lain, beliau telah diangkat untuk menjadi putera mahkota bagi dinasti Koguryo. Beliau telah dihantar ke Mohe ( utara China ) untuk menumpaskan suku kaum barbar tersebut. Semasa pulang daripada peperangan itu, di istana telah berlaku satu rampasan kuasa oleh Perdana Menteri Gae Yoon Soo. Namun pemberontakan tersebut berjaya dihapuskan oleh Damdeok/King Gwanggaeto dengan bantuan datuk saudaranya Komeander Ko Mu. Selepas itu beliau telah diangkat menjadi raja. Semasa kematian beliau, Goguryo menguasai semua kawasan di Sungai Amur dan Sungai Han yang sekarang ini meliputi separuh daripada Korea moden, Manchuria,Monggolia dan wilayah maritim Rusia.( Separuh lagi daripada semenanjung Korea dikuasai oleh Baekje dan Silla yang mana kedua-duanya tunduk kepada kekuasaan Goguryo. Pencapaian Gwanggaeto telah dicatatkan di pada batu bersurat yang didirikan di makamnya di Jian berdekatan sempadan korea utara dan korea selatan pada hari ini, Bati bersurat ini merupakan batu bersurat yang terbesar di dunia. 
Pelakon King Gwanggaeto the Conquerer
Goguryo bukanlah sebuah negara yang kuat semasa pemerintahan ayahnya raja Gogukyang. Semasa pemerintahan Gogukyang, boleh dikatakan yang menguasai semenanjung korea pada masa itu ialah Baekje. Namun semasa pemerintahan Yeongnak yang agung beliau telah membangunkan semula tentera berkuda dan juga tentera laut. Pada tahun 392, kempen menentang Baekje telah dimulakan dan Maharaja Yeongnak telah berjaya menawan sebanyak 10 benteng Baekje. Semasa pemerintahan Yeongnak, hampir semua kempen yang dilakukan oleh Baekje keatas Goguryo telah gagal kerana kepintaran Maharaja Yeongnak dalam strategi perang. 

Pada tahun 395, Raja Gwanggaeto/Maharaja Yeongnak telah menyerang Beili sebuah wilayah yang dikuasai oleh puak Khitan yang berpusat di tengah Manchuria berdekatan dengan sungai Song Hua. Namun kejayaan terbesar King Gwanggaeto ialah mampu mangalahkan Houyan sebuah kuasa besar pada masa itu. Houyan merupakan ancaman terbesar yang dihadapi oleh Koguryo selain daripada Baekje. Walaupun perkahwinan diraja telah dilakukan dimana adik Raja Gwanggaeto iaitu Dam Ju telah dikahwinkan dengan Murong Bao ( Maharaja Houyan ) namun itu tidak menamatkan persengketaan antara mereka. Raja Gwanggaeto telah berjaya mengambil keseluruhan Semenanjung Liaodang semasa kempen ini . Liaodang hanya jatuh semasa Mahajara Dinasti Tang iaitu Li Shimin melakukan penaklukan keatas Goguryo dengan bantuan Silla. 
The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters