Pengikut

Sabtu, Januari 22, 2011

Mahasiswa Pendidik Mendahului

    Mahasiswa Pendidik ( MP ) dikatakan mendahului sokongan mahasiswa/i dalam pilihanraya kampus yang akan datang yang berkemungkinan diadakan selepas Tahun Baru Cina ini. Ini berdasarkan sentimen mahasiswa yang melihat tiada perubahan yang berlaku semasa kepimpinan Pimpinan Bitara ( PB ) terutamanya dalam isu-isu mahasiswa. Kelemahan pentadbiran dibawah PB sekarang ini amat mendukacitakan. Ura-ura mahasiswa akan menukar kepimpinan kampus sekarang ini beredar kencang dan dianggarkan 75% mahasiswa mahu perubahan segera berlaku.
   Prk yang semakin hampir kini telah menyebabkan PB mengaktifkan semula Fb dan Blognya bagi menarik sokongan mahasiswa yang mana selama ini mahasiswa Upsi melihat PB lesu dalam memperjuangkan hak mahasiswa. Kewujudan medan anak muda Legasi Mahasiswa Progresif ( LMP ) sedikit sebanyak telah meresahkan kumpulan ini apabila LMP secara terangan tidak bersetuju dengan dasar PB yang dianggap mengabaikan hak mahasiswa. Ini dibuktikan apabila PB melalui lidah rasminya Suara Upsi menuduh LMP sebagai berbahaya kerana membawa fahaman ekstrim dan meminta mahasiswa berhati-hati dengannya kilk sini . Bagi LMP pula,tuduhan yang dikeluarkan oleh Suara Upsi tersebut merupakan tuduhan melulu yang dilakukan tanpa usul periksa. Jika dilihat semacam ada usaha yang dilakukan oleh PB untuk mengucar-kacirkan LMP kerana dibimbangi pengaruh golongan itu akan meningkat. 
      Serangan keatas MP kini jauh berkurangan mungkin mereka melihat MP lebih mengambil sifat yang neutral dan tidak menyerang setakat ini. Namun semua ini mungkin akan mula berubah selepas diumumkan tarikh pilihanraya kampus. Kebanyakan mahasiswa yang ditemui yakin MP akan mencapai kemenangan dalam pilihanraya kampus pada kali ini terutamanya kerana kejayaan MP dalam memperjuangkan hak mahasiswa seperti dalam isu PTPTN. Dalam isu ini,MP telah melancarkan satu jentera untuk memungut tandatangan pelajar untuk diserahkan kepada Datuk Nc atas bantahan kerana kelewatan kemasukan PTPTN yang dijangka dikreditkan pada 31 Januari ini.
        Kelewatan kemasukan PTPTN ke akaun pelajar amat menhampakan pelajar. Kedatangan MB Perak Zambry Abdul Kadir ke Kolej Harun Aminurrsid telah disambut oleh mahaiswa dengan persoalan Ptptn. Walaupun masalah ini membelenggu mahasiswa namun pimpinan kampus di PB dilihat tidak mengambil tindakan sewajarnya. Disebabkan kelemahan pentadbiran mahasiswa PB telah menyebabkan kebanyakan mahasiswa beralih angin untuk menyokong MP dalam pilihanraya kampus yang akan datang. Respon daripada mahasiswa baru agak memberangsangkan . Jika dilihat MP sememangnya disokong oleh mahasiswa . Ini dibuktikan dengan keberhasilan MP memenangi undi popular mahasiswa dalam setiap kali Prk. Cuma calon yang dihantar oleh MP yang terlalu sedikit menyebabkan "kerajaan " berada ditangan PB. Dengan adanya LMP diharap akan dapat membantu MP sedikit sebanyak dalam isu mahasiswa....

~ Mahasiswa Pendidik,Pencorak Perubahan~

The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters