Pengikut

Jumaat, Februari 18, 2011

Kempen Hari Pertama prk Upsi sesi 2010/2011


     Bismillah wal Alhamdulillah.... Bersyukur kepada Allah kerana masih memberi kesempatan untuk melaksanakan agenda dakwah dalam situasi yang berbeza. Selepas menyampaikan ucapan di sudut speaker corner calon-calon MP dan LMP telah mula menampal poster dikawasan yang strategik di kawasan BitaraSiswa yang mungkin melambangkan usaha kami untuk menawan Bitarasiswa suatu hari nanti . Kumpulan Aspirasi pula dilihat menampal poster di kawasan Bangunan E Learning mungkin bagi mengelakkan pertembungan berlaku dengan kumpulan pro-M. Untuk melihat sepintas lalu gambar kempen tadi boleh lihat di Kami Sokong Mahasiswa Pendidik ( KSMP ) .
    Poster-poster dikawasan Kampus Induk mungkin hanya ditampal sedikit memandangkan pelajar kurang berada di kampus pada hari sabtu dan ahad kecuali pada pagi sabtu bagi pelajar yang masih mempunyai Koko. Oleh itu,pihak jentera pro-M akan "menggempur" kolej-kolej kediaman bagi memperkenalkan calon kepada bakal-bakal pengundi. Kehangatan pilihanraya kampus sudah mula terasa apabila kebanyakan mahasiswa mula turun ke rapat umum dan membantu menampal poster calon dan diharapkan ia akan berterusan dan semakin bertambah baik. Kempen pada kali ini dikejutkan dengan berita seorang calon Pimpinan Bitara ( Pendidik Bitara ) daripada bangsa Cina iaitu Mar Chee Hoong mengadu telah dikhianati oleh pihak Pimpinan Bitara. Sebelum ini beliau dijanjikan bantuan oleh pihak Bitara seperti sumber kempen dan orang untuk berkempen. Namun semua itu adalah satu penipuan apabila janji yang ditabur kepada beliau tidak ditunaikan sehingga menyebabkan beliau kecewa dan mengadu perkara ini kepada pihak Mahasiswa Pendidik untuk tindakan yang lebih lanjut. 
    Kempen pada kali ini,akan diteruskan pula dengan rapat umum yang akan diadakan di Kolej Aminuddin Baki pada jam 9.30 malam. Dan pada esoknya ( 19/02 ) akan diadakan rapat umum di Kolej Harun Aminurrashid dan pada malam akhir akan diadakan di KAB dan Seterusnya di Khar... Semua mahasiswa/i dijemput hadir ke rapat umum tersebut untuk mendengar apa yang ingin diperkatakan oleh barisan calon pro-M.

Wajah Calon Pembaharuan
MOHD ZAHAR MOHD NOR ( CALON UMUM )NUR AIN BALQIS ( CALON FAKULTI TEKNIKAL DAN VOKASIONAL )
NUR SUHAILA ALIAS ( CALON FAKUTI PENGURUSAN  DAN EKONOMI )FASIHA ZAKARIA ( CALON FAKULTI )


AMAN YASSER PRAMLEE ( CALON UMUM )NURFATIN NADIA ZULKIPELI ( CALON FAKULTI BAHASA DAN KOMUNIKASI )RUSHDAN BIN SIDEK ( CALON FAKULTI SAINS KEMANUSIAAN )


AMIRUL AFZAN ( CALON UMUM )


MUHAMMAD NURBASIK ( CALON FAKULTI FSKIK )ABDULLAH SIDEK SAAT ( CALON UMU )


NADIA SYAZWANI ( CALON UMUM )MOHD SAUFI ( CALON FSKIK )


LASMI LUKITO ( CALON FAKULTI FSK )

Pilihanraya Kampus Upsi mencatatkan Sejarah Baru

Bismillah wal Alhamdulillah..Bersyukur kepada Allah kerana memberi keizinan kepada kita semua untuk meneruskan agenda dakwah,agenda keadilan yang mana wajib ditegakkan oleh semua umat yang mengaku Islam. Agenda Dakwah tidak akan pernah padam selagi ada manusia yang mahukan syariat Allah dimartabatkan. Oleh itu,kami mengambil keputusan untuk masuk ke pilihanraya kampus untuk meneruskan agenda dakwah dan sebolehnya akan berusaha menentang kemungkaran yang berlaku saban hari.
    Pilihanraya kampus pada kali ini merupakan pilihanryaa yang paling hangat apabila calon umum sahaja sudah mempunyai 17 orang calon untuk merebut 5 kerusi. Ini termasuklah 6 daripada Front Pro-Mahasiswa UPSI dan selbihnya calon daripada bebas dan daripada Aspirasi dan Parti Tapir. Kerusi Fakulti pula,hanya Fakulti Perniagaan dan Ekonomi sahaja yang membariskan sedikit calon iaitu 3 orang calon yang terdiri daripada calon Pro-M seramai 2 orang dan seorang calon Aspirasi. Dan fakulti yang paling ramai membariskan calon ialah fakulti Sains dan Kemanusiaan yang mencatatkan seramai 8 orang calon untuk merebut 2 kerusi. 
Pilihanraya kampus Upsi pada kali ini pastinya pilihanryaa kampus paling hangat apabila mencatatkan calon yang paling ramai dan mencatatkan calonyang paling berani menentang segala penganiaan yang dilakukan terhadap mahasiswa. Mungkin ramai tidak menduga Pro-M Upsi pergi jauh sampai kesini namun ia merupakan amaran dan tanda bahawa kebangkitan mahasiswa Upsi sebenar akan menjelma dan semestinya Upsi akan berada sebaris dan sehebat dengan pilihnaraya kampus lain. Agenda besar yang dibawakan kali ini pasti menjanjikan kehangatan sepanjang pilihnarya pada kali ini. Berbanding dengan pilihanraya lepas yang lebih menumpukan kepada isu dalaman yang sebahagiannya sudah selesai dan dalam proses untuk disiapkan oleh barisan MPP lepas. 
Saingan kepada Aspirasi pada kali ini bukannya hanya berlaku dengan Front Mahasiswa bahkan dengan kumpulan "bebas" yang menggelarkan dirinya sebagai parti Tapir. Parti Tapir yang diwujudkan selepas tidak bersetuju dengan Aspirasi cuba sedaya upaya untuk tidak dikaitkan dengan kumpulan Aspirasi walaupun mereka sering disabotaj dalam setiap kali pengucapan awam yang berlaku.
Saya secara peribadi melihat "sedikit" kebangkitan mahasiswa apabila rapat umum yang pertama yang diadakan di Khar dan Kab menyaksikan bilangan penonton yang agak ramai berbanding sebelum ini. Suasana  kempen hari pertama walaupun lebih "cool" namun cukup panas dengan ucapan yang dibuat oleh calon-calon yang bertanding. Pada Malam pertama kempen,calon Pro-M lebih menumpukan kepada aspek teknikal dan belum menyentuh kepada manifesto walaupun pihak aspirasi telah mengemukan manifeto mereka masing masing yang bersifat dalaman.... Kebangkitan Mahasiswa Sudah Tiba...Ayuh bersama kami menjayakan agenda mahasiswa untuk mahasiswa....
~ Mahasiswa Pendidik.... Harapan & Perubahan ~

The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters