Pengikut

Ahad, Februari 06, 2011

Raja Elagabalus - Pemecah Tradisi Raja-Raja Eropah

    
    Raja Elagabalus atau nama sebenarnya Varius Avitus dilahirkan pada 203 Masihi dan amat terkenal semasa pemerintahan Rom. Beliau menduduki takhtha kerajaan Severan Rom pada 11 Mac 218 Masihi semasa berumur 14 tahun yang berpusat di Emesa Syiria. Banyak kontroversi yang ditimbulkan oleh raja Elagabalus seperti merasuah untuk menaiki takhtha dan yang paling kontroversi ialah dalam bidang keagamaan. Masyarakat Rom purba telah sejak sekian lama telah menyembah matahari dan mengganggap Jupiter sebagai tuhan mereka. Namun selepas kenaikan Raja Elagabalus baginda telah memperkenalkan tuhan baru iaitu El -Gabar atau dalam bahasa Latinnya ialah Deus Sol Invictus yang bermaksud " Matahari ,Tuhan yang mampu ditewaskan". Kuil dewa Matahari telah dibina dengan batu yang dikatakan berasal dari syurga dan ia telah menggantikan matahari dengan Jupiter sebagai Ketua Segala Tuhan. 
    Raja Elagabalus bertindak sebagai ketua agama dan sering mengadakan upacara pengorbanan di depan patung El Gabar. Baginda akan menari dan disaksikan oleh para menteri dengan diiringi muzik. Dalam upacara pengorbanan itu,kanak-kanak lelaki,haiwan seperti singa,ular,kuda akan dikorbankan dan yang menariknya sebelum haiwan itu dibunuh ia diberi makan alat sulit manusia. Raja Elagabalus merupakan seorang biseksual dan pernah berkahwin dengan 5 orang wanita namun semua diceraikannya. Baginda suka memakai pakaian wanita dan bermekap tebal menyerupai seorang wanita dan mengcari gigolo untuk memuaskan nafsunya dan adakalanya baginda akan mendapatkan khidmat pelacur wanita. 
    Raja Elagabalus mempunyai hubungan terlarang dengan pemandu kudanya sendiri yang bernama Hierocles dan menganggap hambanya itu sebagai suaminya dan menyuruh Hierocles memukulnya jika layanan yang diberikan tidak memuaskan. Baginda pernah menawarkan hadiah yang lumayan kepada para doktor yang mampu menukar jantinanya. Kebencian rakyat kepada raja yang biseksuak itu telah menyebabkan berlakunya satu konspirasi yang cuba menjatuhkannya. Pada 11 Mac 222, Baginda dan ibunya Julia Soaemias telah dibunuh oleh pembrontak. Pembunuhan itu berlaku apabila bala tentera yang diarahkan untuk membunuh sepupunya Alexander yang dijangka merampas kuasa dan tentera yang diarahkan itu telah berpaling tadah. Elagabalus dan ibunya telah ditarik dari kereta kuda dan ditikam beramai-ramai dan kepala nya dipenggal.Mayat mereka dibuang kedalam sungai Tiber sebagaimana lazimnya dilakukan kepada penjenayah pada waktu itu.

Tiada ulasan:

The Live Stream plugin lets your users share activity and comments in real-time as they interact during a live event.

13.1.10

free counters